blog

Amerika wil digitale dollars sturen naar alle inwoners, goed voor bitcoin?

By 24 maart 2020No Comments

Amerika is in grote problemen. Het coronavirus teistert door het land, en veel inwoners dreigen hierdoor hun baan en vaste inkomen te verliezen. Om hen tegemoet te komen, onderzoeken de Democraten de mogelijkheid om die groep maandelijks digitale dollars te geven. Deze digitale dollars moeten worden beheerd door de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika. Dat staat allemaal in een wetsvoorstel van Nancy Pelosi, lid van het Huis van Afgevaardigden.

Maandelijks tweeduizend dollar

In het 1.119-pagina’s tellende document staat beschreven hoe Amerika de huidige crisis moet oplossen. In het document wordt geopperd om een digitale dollar te lanceren. Dat staat in de sectie: ‘Directe stimulusbetalingen voor families’.

De Democraten opperen om maandelijks 2.000 dollar te betalen aan iedere volwassene die minder dan 75.000 dollar per jaar verdient. Deze betalingen gaan door totdat de economie herstelt.

Digitale dollars in digitale wallet

Op pagina 313 lezen we dat de Democraten deze stimulusbetalingen willen verrichten in de vorm van digitale dollars. In het document spreken zij over: ‘een elektronische waarde-eenheid, inwisselbaar bij een in aanmerking komende financiële instelling (bepaald door gouverneus van het Federal Reserve System).’

Inwoners die hiervan gebruik willen maken krijgen een digitale wallet die wordt bijgehouden door de Federal Reserve. Om in aanmerking te komen moeten zij zich kunnen identificeren, daarna kunnen zij gebruikmaken van de dienst.

Het staat er niet letterlijk, maar het lijkt erop dat de digitale dollar een stablecoin gaat worden met een waarde die direct is gekoppeld aan de dollar. De digitale dollar lijkt daarmee wel op een Central Bank Digital Currency, een cryptocurrency uitgegeven door een centrale bank. Maar ook weer niet helemaal, want Amerikaanse inwoners kunnen de dollars ook bij andere financiële instellingen inwisselen.

Slecht voor je privacy

Als Amerikaanse inwoners gebruikmaken van deze cryptocurrency, dan moeten ze wel goed oppassen. Amerikanen kunnen namelijk flink inleveren op hun privacy. Daarover vertelt Anthony Pompliano meer in zijn laatste mail. Hij is oprichter van Morgan Creek Digital Assets:

‘Dit initiatief is niet zonder risico. De stap van de regering naar een digitale dollar kan de financiële toezichtcapaciteiten drastisch vergroten. Zij kunnen dan alle transacties volgen. Voor de overheid is het vrij eenvoudig om bij te houden wie het geld ontvangt, wanneer ze het hebben ontvangen en wat ze met dat geld hebben gedaan.’

Pompliano gaat verder: ‘Mensen zullen zichzelf moeten informeren over financiële privacy en gewend raken aan het nemen van acties om hun persoonlijke vrijheden te behouden. Toch is het interessant dat de digitale dollar wordt uitgebracht met een digitale dollarwallet. Het gebruik van digitale wallets zal de adoptie van bitcoin alleen maar vergroten.’

Leave a Reply