De bitcoin markt heeft al maanden moeite om de weg omhoog opnieuw in te zetten en dat gaat ten koste van de activiteit op het netwerk. Het enthousiasme rondom de digitale munt neemt af en daarmee ook het aantal actieve adressen op de blockchain. Het zevendaagse gemiddelde van het aantal actieve bitcoin adressen viel woensdag naar 758.165. Het laagste punt sinds april 2020, zo leren we van de data van blockchain analysebedrijf Glassnode.
“De afname in het aantal actieve gebruikers is een teken van de zwakke vraag naar bitcoin. De hype cycle lijkt voor nu even voorbij te zijn en de markt heeft moeite om nieuwe gegadigden te vinden,” aldus Charlie Morris, de chief investment officer bij ByteTree Asset Management.
Ook aantal transacties neemt gestaag af
Niet alleen het aantal actieve adressen is op het laagste punt sinds april 2020, ook het aantal transacties daalt. Het zevendaagse gemiddelde van het aantal transacties dook onder een dieptepunt met 300.000 transacties per dag. Het laagste niveau sinds de crash van maart 2020. Hetgeen ook laat zien dat bitcoin op dit moment alles behalve grotere blokken nodig heeft om verder op te schalen.
Het Lightning Netwerk krijgt dankzij de vele mooie ontwikkelingen in de industrie steeds meer tractie en dat ontlast de blockchain. Bitcoin schaalt in lagen en om de basislaag zo decentraal mogelijk te houden is het zaak de blockchain zo klein mogelijk te houden. Hoe kleiner de blockchain is, hoe eenvoudiger het is om een node te draaien en alle transacties te verifiëren. Hoe meer mensen dat doen, hoe decentraler het netwerk en hoe veiliger het is om je vermogen in bitcoin te bewaren.
Voor nu is het afwachten of we de bull run van de afgelopen maanden nog gaan voortzetten of dat we het wat de koers betreft iets rustiger aan gaan doen. Voorlopig lijkt bitcoin zich redelijk te houden in de huidige koerszone en heeft het er alle schijn van dat we de bodem hebben bereikt. Al weten we allemaal dat er binnen bitcoin niets zeker, er kunnen altijd gekke dingen gebeuren met de koers.
Gebruikscijfers bitcoin netwerk hebben effect op de koers
Volgens Philip Gradwell kunnen het gebruik van het netwerk en de bitcoin koers niet los van elkaar worden gezien. De hoofdeconoom bij het blockchain analysebedrijf Chainalysis zei daar het volgende over: “Als er een groter gebruik is, dan is er automatisch meer vraag naar de cryptocurrency in kwestie en dat drijft uiteindelijk de prijs weer omhoog.”
Dit is precies wat we in het laatste kwartaal van 2020 hebben gezien. Het aantal actieve adressen schoot in die periode omhoog en we weten allemaal wat de koers in die periode heeft gedaan. Al moeten we ook niet vergeten dat we in die periode vrijwel alleen maar positief nieuws te verwerken kregen. De hype rondom bitcoin was destijds enorm en dat zorgt uiteraard voor meer activiteit op de blockchain.
Voorlopig hangt de koers nog rond de 28.000 euro, wat een heel stuk hoger is dan een jaar geleden. De hype mag dan even uit de markt zijn, maar het is dan ook onrealistisch om te verwachten dat we alleen maar omhooggaan. Waarschijnlijk hebben we deze pauze even nodig om op adem te komen om even later de weg omhoog van de afgelopen twaalf jaar weer te vervolgen.