Terwijl het grootste deel van de bitcoin miners uit China het land al verlaten heeft nadat het land een ware heksenjacht is gestart tegen de industrie, ziet Mike Novogratz, de CEO van het beursgenoteerde Galaxy Digital, vooral voordelen. Het is voor het eerst dat een grote natiestaat zich tegen bitcoin keert en een goede test voor de digitale munt. De grote vraag is of bitcoin is opgewassen tegen aanvallen op dit niveau en op het eerst gezicht lijkt het antwoord op die vraag in het voordeel van bitcoin uit te vallen.
Novogratz liet tegenover Bloomberg weten dat de poging van China om bitcoin te ondermijnen nog weinig effect heeft gesorteerd. “Bitcoin bestaat nog steeds en doorstaat de aanval voorlopig met vlag en wimpel. De migratie van de miners uit China naar andere delen van de wereld is een grote positieve ontwikkeling voor het hele ecosysteem,” aldus Novogratz.
Volatiliteit is een goede test voor bitcoin
De afgelopen weken heeft de markt zich als een beest gedragen en hebben we veel volatiliteit moeten doorstaan. Met plotselinge crashes was het over het geheel genomen een goede test voor het ecosysteem, volgens Novogratz. We zijn vanaf de all-time high gemeten ongeveer 65 procent naar beneden gekukeld en nog steeds produceert bitcoin iedere tien minuten een blok en is er fundamenteel gezien niets aan de hand.
“We hadden geen centrale autoriteit die kon ingrijpen om erger te voorkomen. We hebben geen rechtszaken gehad om eventuele plooien in het systeem recht te strijken. Het systeem werkt zoals het moet werken. Het is een heel robuust systeem dat in een relatief korte tijd gebouwd is,” aldus Novogratz. Wat hij met dat laatste gedeelte bedoelt is niet helemaal duidelijk. De ontwikkeling van digitaal geld kent een lange geschiedenis waar bitcoin, als eerste succesvolle decentrale implementatie, sinds 2009 onderdeel van uitmaakt.
Waarschijnlijk doelt Novogratz hiermee op de industrie die slechts 12 jaar bestaat en in korte tijd is uitgegroeid tot een enorm financieel instituut. Er klotsen op dagelijkse basis miljarden heen en weer in het bitcoin netwerk dat altijd doorgaat en 24 uur per dag bereikbaar is. Wat dat betreft is bitcoin heel bijzonder. Zeker als je het vergelijkt met vrijwel alle andere financiële instrumenten die door gecentraliseerde autoriteiten worden aangeboden.
Bitcoin is het digitale goud voor de komende 3.000 jaar
Verder bespreekt Novogratz tegenover Bloomberg ook nog het merk bitcoin. In relatief korte tijd heeft het zich de titel van digitaal goud toegeëigend. De digitale munt is wat zijn kenmerken betreft in vrijwel alles vergelijkbaar met goud en op de meeste vlakken zelfs een stuk efficiënter dan het edelmetaal. Denk bijvoorbeeld aan de kosten om goud te vervoeren, controleren op echtheid of de opslag ervan.
“Bitcoin heeft zichzelf laten zien als het digitale goud. Goud heeft voor 3.000 jaar een belangrijke rol als store of value vervuld. Ik verwacht dat bitcoin de digitale versie van goud zal zijn voor de komende 3.000 jaar,” aldus Novogratz.
Als laatste ging Novogratz nog in op Ethereum, waarvoor hij ook een mooie toekomst ziet. De op één na grootste cryptocurrency heeft het volgens Novogratz in zich om als de basislaag voor vertrouwen te fungeren op het internet. “Het Web 3.0 waarop dingen gebouwd kunnen worden,” aldus Novogratz. Al geeft hij daarbij wel aan dat het sterke concurrentie heeft met concurrenten als Terra en Solana. Het is voor Ethereum nog geen zekere overwinning.