blog

661 miljoen euro omzet voor Ethereum miners in januari 2021, tekort grafische kaarten

By 1 februari 2021No Comments

Ethereum miners hebben in januari 661 miljoen euro (800 miljoen dollar) binnengehaald, wat de vorige recordhoogte van drie jaar geleden overtreft.

Transacties en beloningen

Uit gegevens van The Block blijkt dat meer dan 311 miljoen dollar van de mining opbrengsten van Ethereum in januari afkomstig was van transactiekosten op het netwerk, die goed waren voor bijna 40%. Miners die deelnemen aan een proof of work netwerk (zoals Bitcoin en nu nog Ethereum) verdienen op twee manieren geld. Voor elk blok dat een miner toevoegt aan de blockchain, krijgen ze een beloning van 2 ethers. Tegen de huidige ethereum koers is dat iets meer dan 2.000 euro. Maar in die blokken zitten transacties en voor elke transactie wordt een fee meegegeven. Deze zijn ook allemaal voor de miner.

30 miljoen euro meer

Het is ontzettend druk op het netwerk van Ethereum. Dat komt door verschillende factoren waarvan de populariteit van DeFi applicaties de belangrijkste is. In januari stegen de transactiekosten door drukte én steeg de koers van ethereum tot een recordhoogte van 1.200 euro. Hierdoor hadden miners vorige maand de beste maand ooit, het vorige record stond op 630 miljoen euro (762 miljoen dollar) en dateert van januari 2018.

Minen is kostenefficiënt

Bij proof of work bewijs je dat je werk hebt geleverd, dit werk bestaat uit rekenkracht en wordt gekwantificeerd in megahash-seconde (MH / s). Kijken we naar de dagelijkse inkomsten van Ethereum miners per MH / s, dan kun je concluderen dat het record van begin 2018 verbroken is. Het is dus nog nooit zo kostenefficiënt geweest om te minen.

Volgens de index van F2Pool kunnen de meest geavanceerde Ethereum mining apparatuur op de markt 51 euro (62 dollar) genereren aan 24-uurs brutowinst per eenheid. F2Pool kijkt naar de miners (grafische kaarten) RTX 3080 van Nvidia en ASIC-mijnwerker A10 Pro gemaakt door het in Wuhan gevestigde InnoSilicon.

Nauwelijks grafische kaarten beschikbaar

Bij bitcoin kun je eigenlijk alleen minen met specifieke miningmachines. Dat is bij Ethereum niet het geval, je kunt namelijk met je normale grafische kaart Ethereum minen. Hoe beter de GPU-kaart, des te efficiënter je kunt minen. Normaal worden deze GPU-kaarten gebruikt in computers van gamers, maar door de populariteit van minen is er een aanzienlijk tekort aan hoogwaardige GPU’s op de markt.

Bron: The Block

Leave a Reply