blog

5 miljard dollar aan Bitcoin futures contracten, wat betekent dit?

By 4 november 2020No Comments

Bitcoin futures-contracten zijn ongekend populair, blijkt uit data van Skew Analytics. Hieronder zie je de open interesse, ofwel de dollarwaarde van alle lopende bitcoin futures-contracten. Gisteren bereikte deze waarde met 5,7 miljard dollar een recordhoogte. Maar wat betekent dit voor bitcoin en de koers? 

Over bitcoin futures

Om die vraag te beantwoorden is het eerst handig om te weten wat bitcoin futures zijn. Met behulp van bitcoin futures speculeer je op de prijs van bitcoin. Het idee is dat je bitcoin koopt of verkoopt tegen een vooraf bepaalde prijs. De prijs hangt af van of je denkt dat de koers gaat stijgen of dalen. Of de koers nu stijgt of daalt, je kan op die manier altijd winst maken.

De open interesse geeft aan voor hoeveel dollars er op dit moment wordt gespeculeerd op de prijs van bitcoin met behulp van futures. Wat je niet weet is hoeveel investeerders een longpositie (speculeren op stijging) of juist een shortpositie (speculeren op daling) zijn aangegaan.

Open interesse en stijgende prijs is goed

Volgens cryptocurrency onderzoeksbureau Messari is een stijgende open interesse in combinatie met een stijgende bitcoin koers goed nieuws. In een vandaag verschenen onderzoek vertelt het team er het volgende over:

“De hoge waarde van de open interesse gecombineerd met bitcoin’s stijgende prijs kan goed zijn voor bitcoin. Dit kan betekenen dat er nieuw geld in de markt stroomt, investeerders die nieuwe posities aangaan. Het geeft een bullish sentiment aan wanneer de open interesse wordt aangedreven door longposities.”

Houd de verkiezingen in de gaten

Maar de open interesse vertelt je niet alles over de koers van bitcoin. In hetzelfde onderzoek van Messari wordt beschreven dat de uitslag van de verkiezingen ook van invloed kan zijn op de prijs. De redenering van Messari gaat als volgt: verliest Trump, dan heeft hij er geen baat bij om een nieuwe stimuluswet te creëeren voordat hij het Witte Huis verlaat medio januari. Dat zou nadelig zijn voor bitcoin.

Maar de vooruitzichten over bitcoin blijven positief: “Hoewel de volatiliteit van bitcoin op korte termijn kan toenemen, bewijst bitcoin zich steeds meer als macro asset dat serieus wordt genomen door organisaties en de investeringswereld.”

Wil je het onderzoek van Messari zelf teruglezen? Dat kan hier.

Leave a Reply