De koers van bitcoin zakte vanochtend om half 6 tot 9.000 dollar. De meest genoemde reden is de correlatie met de aandelenmarkten, maar er zijn meer redenen.
Wie ook niet hielp, is BitMEX. Omdat de koers gedurende de dag bleef zakken, werden ook steeds meer long-posities geliquideerd. Uiteindelijk is er voor 55 miljoen dollar aan contracten geliquideerd waardoor de koers ook geen kans kreeg om te herstellen.
Drie factoren vallen op als we de daling analyseren: zakkende aandelenkoersen, verkoopdruk van miners en een lange periode van zijwaartse beweging.
Slechte dag voor aandelen en bitcoin
De afgelopen maanden lijkt het alsof bitcoin niet op eigen benen kan staan. Elke keer als de aandelenkoers zakt, dan beweegt bitcoin in dezelfde richting mee.
Hieronder is de rode lijn de koers van de Dow Jones en groen is de bitcoin koers. Ze maken exact dezelfde beweging. De rode golven daaronder geeft aan of er een correlatie in beweeglijkheid is tussen de twee koersen. Hoe hoger bij de 1, des te meer correlatie. De momenten dat de Dow Jones koers een horizontale lijn laat zien, en de correlatiegolf ook, vallen in het weekend als de beurs gesloten is.
Uit deze grafiek wordt duidelijk dat de twee koersen de afgelopen week vaker wel, dan niet gecorreleerd zijn.
De grafiek hierboven laat op de korte termijn een correlatie en een daling van de bitcoin koers zien. Analist FilbFilb zegt hierover dat bitcoin op de korte termijn grotendeels is overgeleverd aan de grillen van de economie. Vooral als het handelsvolume laag blijft. Maar op de lange termijn is hij positief:
Long Term Bitcoin is the best Bitcoin. pic.twitter.com/OVHSXDUspd
— f i l ₿ f i l ₿ (@filbfilb) June 23, 2020
Miners verkopen hun bitcoins
Verschillende onderzoeksbureaus geven aan dat miners hun bitcoins verkopen. Glassnode observeerde dat gisteren de meeste bitcoins van miners naar exchanges zijn verstuurd in heel 2020.
Yesterday we observed the largest flow of #bitcoin from miners to exchanges in over a year.
This was primarily due to large miner transfers to #Bitfinex, totalling 2,650 $BTC.
Chart: https://t.co/Erw5cYgIOi pic.twitter.com/ns9NsUScal
— glassnode (@glassnode) June 24, 2020
Als miners voor tientallen miljoenen dollars aan bitcoin verkopen als de volatiliteit wekenlang laag is geweest, kan dit een enorme koersbeweging veroorzaken. Dat is wat gisteren is gebeurd.
We kijken ook naar data van ByteTree. Zij hebben een indicator genaamd Miners Rolling Inventory (MRI). Deze houdt bij of de voorraad bitcoins van miners verandert. Als de MRI boven 100% uitkomt dan verkopen ze meer dan ze minen (en verkopen ze uit hun voorraad), komt de indicator onder 100% dan wordt er minder verkocht dan ze minen. De cijfers laten zien dat er ontzettend veel verkocht is. Of zoals ByteTree zelf concludeert:
‘In the last few hours, the miners have unleashed hell on the market by dumping three days of coin generation in just two hours.’
Ofwel miners verkochten bitcoins die ze drie dagen hebben opgespaard in een paar uur. Daarom is de eendaagse MRI 376,77%. Onderstaande tabel is een screenshot van ByteTree.
Koers moest bewegen na lange periode van lage volatitileit
Op de korte termijn moest er een flinke prijsbeweging komen, ofwel omhoog ofwel omlaag. De markt koos voor omlaag nadat de koers al een tijdje zijdelings bewoog.
Bitcoin vertoonde de afgelopen maand weinig prijsbewegingen, terwijl de belangstelling op de futuresbeurzen bleef toenemen. Dat betekent dat een groeiend aantal beleggers verwachtte dat Bitcoin in beweging zou komen, maar de onzekerheid of die omlaag of omhoog zou gaan was in balans. Deze balans zorgde ervoor dat de volatiliteit laag bleef.
Dataprovider Skew tweette dat de gerealiseerde volatiliteit van bitcoin daalde tot 30%, de laagste tot nog toe dit jaar.
???? 10D Realized Vol dropping to a YTD low of 30%.
????️Calm before the storm? pic.twitter.com/A93bYFdHdz— skew (@skewdotcom) June 24, 2020
Onderstaande grafiek illustreert ook het zijdelings kanaal waar de bitcoin koers sinds mei in beweegt, mede mogelijk gemaakt door de lage volatiliteit waar Skew over bericht.
Mocht je verder de diepte in willen duiken, en willen weten wat de koers op de korte termijn gaat doen, later vandaag schrijven wij nog een technische analyse.