blog

250 miljoen dollar aan bitcoin levert nu al 100 miljoen op, het grote geld is onvermijdelijk

By 13 augustus 2020No Comments

Bitcoin kent veel verschillende fases. In het begin was de munt vooral interessant voor cryptografen en computerweterschappers, vervolgens kwamen de gelovers en investeerders. En nu lijken zowel Wall Street als niet-financiële bedrijven bitcoin te vinden.

Wapenen tegen inflatie

Nadat de bitcoin koers een paar maanden zijwaarts bewoog, is de prijs voor het eerst sinds september vorig jaar boven de 11.000 dollar uitgekomen. Dat is 6% lager vergeleken met exact een jaar geleden. Grote investeerders reserveren een deel van hun portfolio voor bitcoin om zich te wapenen tegen eventuele inflatie. Die inflatie kan optreden als gevolg van enorme overheidsuitgaven en geldcreatie bedoeld om de economische schade te compenseren die is aangericht door het coronavirus.

Nu heeft het aan Nasdaq genoteerde data analysebedrijf MicroStrategy (MSTR) bekend gemaakt dat ze meer dan 21.000 bitcoin hebben gekocht. Hiervoor betaalden ze ongeveer 250 miljoen dollar, kennelijk een realistische en redelijke prijs om je in te dekken tegen inflatie. De markt kan zich hier goed in vinden, want sinds het bekendmaken van deze aankoop zijn de aandelen van MicroStrategy 100 miljoen dollar meer waard geworden.

Bitcoin voor de lange termijn

‘Onze investering in bitcoin maakt deel uit van onze nieuwe kapitaaltoewijzingsstrategie, die ernaar streeft de waarde op lange termijn voor onze aandeelhouders te maximaliseren’, dit schrijft Michael Saylor, CEO van MicroStrategy in een verklaring. Hij voegt hieraan toe dat het bedrijf gelooft dat bitcoin een betrouwbare opslag van waarde is en een aantrekkelijk investeringsobject met een groter potentieel voor waardestijging op lange termijn dan het aanhouden van contanten.

‘Bitcoin is superieur aan contant geld’, aldus Saylor, wijzend op macrofactoren. Dit is een verwijzing naar de coronavirus-pandemie, wereldwijde kwantitatieve versoepelingsmaatregelen, politieke en economische onzekerheid en de technische en kwalitatieve eigenschappen van bitcoin.

Hogere waardering

De aandelenkoers van MicroStrategy steeg met meer dan 10%. De marktkapitalisatie van MSTR was voor de bekendmaking 1,3 miljard dollar. Na de bekendmaking steeg dit met meer dan 100 miljoen dollar. Investeerders juichen de beslissing van MSTR toe en dat zie je terug in de waardering van het aandeel van MicroStrategy. Zo lijkt het aandeel enigszins verbonden aan de bitcoin koers.

Maar de bitcoin koers bleef grotendeels onbewogen door het nieuws dat MicroStrategy 21.000 van het totale mogelijke aanbod van 21 miljoen bitcoin had gekocht. Maar dat is ruis op de korte termijn. Veel handelaren en analisten zeggen dat de beslissing van MicroStratey op de lange termijn goed is voor bitcoin.

Een schaap over de dam..

Andere bedrijven zien ook dat het aandeel MSTR stijgt na aankondiging van hun bitcoin aankoop. Uiteindelijk zullen de meeste bedrijven bitcoin aan hun schatkist toevoegen. Ze zullen waarschijnlijk klein beginnen. Het zal even duren voordat deze trend op gang komt, maar het is de natuurlijke progressie bij adoptie.

In de eerste paar fases zagen we dat individuen hun fiatgeld in bitcoin begonnen om te zetten. Het begon in de marge en is daarna meer mainstream geworden. De oorspronkelijke investeringen waren kleine percentages van iemands vermogen, maar er zijn steeds meer mensen die het grootste deel van hun vermogen in bitcoin hebben zitten. De familie Taihuttu is hier een goed voorbeeld van.

..Volgen er meer

Vervolgens zullen we bedrijven dit ook zien doen. We weten natuurlijk niet wat er op de particuliere markten is gebeurd, maar we weten wel dat een beursgenoteerd bedrijf deze week voor veel geld bitcoin heeft gekocht.

Anthony Pompliano denkt dat de evolutie begint met kleinere bedrijven qua marktkapitalisatie en dat uiteindelijk grotere bedrijven zullen volgen. Ten slotte zal elke centrale bank ter wereld bitcoin aan hun reserves toevoegen. Stel je voor dat een grote centrale bank publiekelijk toegeeft bitcoin te kopen, andere centrale banken kunnen dan niet achterblijven. De koers zal hier uiteraard op gepaste wijze op moeten reageren.

Gezond geld voor digitale wereld

De reden waarom individuen, bedrijven en centrale banken op bitcoin overstappen als reserve, is eenvoudig. Bitcoin is gezond geld dat is gebouwd voor een digitale wereld. De aantoonbare schaarste van bitcoin zal leiden tot een hogere waarde in dollars en euro’s.

Wat als het grote geld komt

Denk hier eens over na: Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van 200 miljard dollar en deze waarde is bijna volledig gecreëerd door particulieren en individuen.

Er zijn maar heel weinig institutionele investeerders, grote bedrijven of centrale banken die bijdroegen aan de vorige stijging van bitcoin. Nu het startschot is gegeven, zullen steeds meer grote kapitaalkrachtige spelers de markt betreden. Dit kan alleen maar uitgelegd worden als goed voor de koers van bitcoin.

De macrofactoren hebben het onvermijdelijke versneld. Mensen zoeken naar een manier om hun vermogen of dat van hun aandeelhouders te beschermen. Bitcoin is gemaakt om dat doel te dienen.

Eindelijk beginnen bedrijven, en binnenkort de centrale banken, te begrijpen wat individuen al jaren weten.

Leave a Reply