blog

Zweden kan eerste grote economie worden met eigen cryptocurrency

By 21 februari 2020No Comments

De laatste jaren wordt er veel gesproken en geschreven over Central Bank Digital Currency’s (CBDC’s). Veel landen onderzoeken de mogelijkheden of hebben er eentje in ontwikkeling. Zweden is het eerste westerse land die hun eigen CBDC in de praktijk gaan testen, hun coin heet de e-kroon, aldus Reuters.

Riksbank begint CBDC test

De centrale bank van Zweden, Riksbank, is de oudste centrale bank ter wereld. Zij hebben een eenjarige pilot van een CBDC voor het hele land uitgerold. Het doel is om de levensvatbaarheid van een op blockchain gebaseerde, centraal uitgegeven nationale valuta te testen. Op termijn moet de CBDC de bestaande nationale betalingsnetwerken vervangen.

Overigens is Zweden niet het eerste land met een CBDC, maar wel de eerste met een grote economie. De Bahama’s zijn nu namelijk ook volop aan het testen met de Sand Dollar. Er was ook sprake van dat China snel een CBDC zou lanceren maar die vooruitgang lijkt te zijn vastgelopen.

E-kroon voor het grote publiek

Als de proef succesvol blijkt, wordt de e-kroon openbaar vrijgegeven, bedoeld om alle bankactiviteiten in het land te vervangen.

‘Het doel van het project is om te laten zien hoe een e-kroon door het grote publiek kan worden gebruikt,’ zei de Riksbank in een verklaring. Volgens de centrale bank wordt er in Zweden nauwelijks betaald met contant geld. Zij schatten dat slechts 1% van alle transacties met bankbiljetten uitgevoerd worden. In de EU worden 11% van alle betalingen in contanten gedaan.

Als de e-kroon uiteindelijk in omloop komt, wordt deze gebruikt om dagelijkse bankactiviteiten te simuleren, zoals betalingen, stortingen en opnames van een digitale wallet via een mobiele telefoon-app

Commerciële bank uitgespeeld?

Door de e-kroon hebben burgers een direct lijntje met de centrale bank, zonder dat daar een commerciële bank tussen hoeft te zitten. Dit is conform de wens van de Europese centrale bank, alleen begon de ECB CBDC’s pas serieus te onderzoeken nadat het Libra-project van Facebook serieuze vormen begon aan te nemen.

Het grote publiek dat geen toegang meer heeft tot enige vorm van geld van centrale banken kan het voor de Riksbank moeilijker maken om een veilig en efficiënt betalingssysteem te waarborgen

Dit kan betekenen dat burgers hun geld bewaren op een bankrekening van de Riskbank zelf. En dat betekent weer dat de rol van commerciële banken er heel anders uit gaat zien.

De pilot loopt tot februari in 2021 en maakt gebruik van blockchain-technologie.

Leave a Reply