blog

Zuid-Amerika omarmt Bitcoin: Brazilië, Argentinië, Mexico en Panama voegen zich bij El Salvador en Paraguay

By 8 juni 2021No Comments

De koersen mogen dan wel dalen, bitcoin blijft lekker doortikken. Ook de adoptie van bitcoin gaat onverminderd door. Gisteren schreven we dat de president van El Salvador van bitcoin een wettig betaalmiddel wil maken. Vlak daarna werd bekend dat Paraguay ook plannen heeft. Politici uit Brazilië en Panama lijken hun continentale collega’s te willen volgen.

Bukele leider van de nieuwe wereld

Gabriel Silva, een Panamees congreslid, wil dus in de voetsporen treden van El Salvador door wetgeving voor te stellen om Bitcoin en andere cryptocurrency’s op nationale schaal te legaliseren als betaalmiddel. De president van El Salvador, Nayib Bukele, kondigde tijdens de Miami Bitcoin Conference op 6 juni aan dat hij een wetsvoorstel zal indienen bij wetgevers waarin wordt geëist dat bitcoin een wettig betaalmiddel wordt.

Panama wil progressief beleid volgen

In een tweet van vandaag benadrukte Silva hoe belangrijk het is dat Panama niet wordt achtergelaten door Bukele’s progressieve cryptoplannen. Hiermee doelt hij op het afschaffen van vermogenswinstbelasting op bitcoin in El Salvador. Het beleid op winst uit crypto verschilt per land, in de VS moet je bijvoorbeeld over elke winstgevende transactie belasting betalen. In Nederland behoort je cryptovermogen bij je totale vermogen, hier kan je vermogensbelasting over moeten betalen.

Een ruwe vertaling leert ons het volgende: ‘Dit is belangrijk. En Panama kan niet achterblijven. Als we een echte hub voor technologie en ondernemerschap willen zijn, moeten we cryptocurrency’s ondersteunen.’ Silva voegde hier aan toe: ‘We zullen een voorstel voorbereiden om op de bijeenkomst te presenteren. Als je geïnteresseerd bent om het te bouwen, kun je contact met me opnemen.’

Met laserogen naar de maan

De aankondiging van Bukele heeft geleid tot soortgelijke stappen van andere politici in Latijns-Amerika, maar er zijn nog weinig concrete beleidsvoorstellen aangekondigd. Op 7 juni tweette het Paraguayaans congreslid Carlitos Rejala “de echte naar de maan” en uploadde een foto van zichzelf met laserogen, een populaire crypto-meme die werd gebruikt om Bitcoin-maximalisme uit te drukken op Twitter.

Brazilië swingt mee

Eerder vandaag richtte de aandacht van de cryptogemeenschap zich op de Braziliaanse politicus Fábio Ostermann. Hij plaatste op dezelfde manier een foto van zichzelf met laserogen vergezeld van de hashtag “#lasereyestill100k”. Wat dit allemaal moet betekenen? Daar kan alleen een cliché antwoord op geven: De tijd zal het leren.

Argentinië en Mexico doen ook mee

De Mexicaanse politicus Indira Kempis de I heeft ook laserogen toegevoegd. Zij is de senator van de Republiek voor Nuevo León.

De laatste die erbij is gekomen, is de Argentijn Francisco Sánchez, lid van de Argentijnse Kamer van Afgevaardigden sinds 2019.

Leave a Reply