blog

Bitcoin is wettig betaalmiddel, stemmen zijn geteld in El Salvador

By 9 juni 2021No Comments

Vanochtend om 8 uur Nederlandse tijd keurde het congres het wetsvoorstel van de president van El Salvador goed om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Dit is een historisch moment, niemand kan meer zeggen dat bitcoin geen betaalmiddel is. Het congres heeft het wetsvoorstel met een overgrote meerderheid aangenomen.

Hele wereld luistert mee

Voordat de stemming officieel begon, nam president Nayib Bukele deel aan een Spaces-gesprek op Twitter. Dat is een nieuwe functie, vergelijkbaar met wat de app Clubhouse ook aanbiedt. Meer dan 22 duizend bitcoiners luisterden aandachtig mee, terwijl hij vraag na vraag beantwoorde. Op een gegeven moment werd ingefluisterd dat hij nog maar 5 minuten had, omdat er gestemd zou worden op zijn wetsvoorstel.

‘Het wordt onmiddellijk van kracht’, zei Bukele, waarbij hij verduidelijkte dat de regering 90 dagen zou toestaan ​​voor het opzetten van de infrastructuur.

Bitcoin moet worden geaccepteerd

El Salvador heeft geen eigen munt, de Amerikaanse dollar wordt daarom gebruikt als officieel betaalmiddel. Daar komt bitcoin nu bij. Hij zei dat het accepteren van bitcoin verplicht wordt voor alle bedrijven. ‘Ze moeten het volgens de wet accepteren,’ zei hij over de detailhandel in het land. ‘Als je naar Mexico gaat, moeten ze je peso’s meenemen. In het geval van El Salvador zal bitcoin een wettig betaalmiddel zijn, net als de Amerikaanse dollar’

Ook ging hij in op vragen over de internationale ontvangst. Donderdag heeft hij een gesprek met een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds. De overheid zal ook een officiële bitcoin wallet vrijgeven, deze wordt ontwikkeld door Strike en veronderstelt wordt dat deze op het lightning network zal draaien. De wallet is overigens geen verplichting, inwoners mogen zelf kiezen welke wallet zij willen gebruiken.

Regering neemt risico op zich

Daarnaast is de regering van plan om 150 miljoen dollar aan te houden in haar ontwikkelingsbank om de risico’s van handelaren op zich te nemen. Dit is bedoeld om het koersrisico bij handelaren op zich te nemen. Stel dat je een appel koopt bij een appelboer, dan kan de appelboer zijn bitcoin meteen verkopen aan het fonds. Hierdoor hoeft de boer niet de online markt op om te handelen als hij liever dollars wil.

Ook goed nieuws voor niet El Salvadorianen, een permanente verblijfsvergunning is beschikbaar voor iedereen die 3 bitcoin meeneemt naar El Salvador. Op de vraag of het land Bitcoin in de schatkist zou bewaren, zei hij dat er geen onmiddellijke plannen waren:

‘Ik weet niet of dit erg snel evolueert. We sluiten niet uit dat we in de nabije toekomst bitcoin als reserve aanhouden.’

Leave a Reply