blog

Zet optiemarkt bitcoin vandaag verder onder druk? Meer dan 2 miljard euro aan optiecontracten verlopen

By 25 juni 2021No Comments

De bitcoin koers heeft de afgelopen weken stevige tikken te verduren gekregen en we lijken nog niet klaar. Vandaag verlopen er namelijk voor meer dan 2 miljard euro aan opties en voor ongeveer eenzelfde bedrag aan futures contracten. Als we inzoomen op die contracten, dan lijkt het erop dat de bears hier het meeste van gaan profiteren.

Op het huidige prijsniveau staat er voor ongeveer 160 miljoen euro aan interesse open voor neutrale tot positieve contract. Dat valt echter in het niet bij de meer dan 400 miljoen euro aan contracten die een negatieve druk op de koers zullen uitoefenen. Een verschil van 240 miljoen euro die de bitcoin koers op dit moment niet kan gebruiken. Daar kan nog meer dan 100 miljoen euro aan negatieve druk bij komen indien de koers afsluit onder de 26.900 euro per bitcoin. Voorlopig lijken we dat niveau echter te behouden.

Wat is een bitcoin optiecontract eigenlijk?

Je hebt het waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar wat is een bitcoin optiecontract nu eigenlijk? De koper van een bitcoin optiecontract koopt het recht, waarmee je dus niet de verplichting hebt, om bitcoin te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een vooraf bepaalde koers.

Indien je een call-optie afsluit zet je in op een koersstijging en bij een put-optie is het tegenovergestelde het geval. Heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat bitcoin weleens flink kan gaan knallen de komende periode, maar heb je pas over een paar weken het geld om bitcoin te kopen? Dan kan een call-optie een slimme zet zijn. Je kunt dan vastleggen dat je over een paar weken bitcoin kunt kopen tegen de koers van vandaag.

Als de koers over 4 weken op 50.000 euro per bitcoin staat, dan kun jij gewoon nog bitcoin kopen tegen de koerswaarde van vandaag. Uiteraard betaal je wel een premie om dat contract af te kunnen sluiten. Het verschil tussen de koers over 4 weken en de koers van vandaag, minus de premie is de winst die je op het optiecontract maakt. Vandaag worden er dus voor miljoenen van dit soort contracten uitgevoerd.

Wat kunnen we vandaag verwachten?

Terug naar de optiecontracten die vandaag verlopen. Het lijkt erop dat het gros van de contracten die vandaag verlopen een negatieve koersdruk kunnen veroorzaken. Tenzij we de komende uren nog een koerssprong maken, dan zou er nog een rits aan positieve optiecontracten in de plus terecht kunnen komen.

Het kan ook zijn dat het verlopen van deze contracten als is meegenomen in de bitcoin koers en dat juist blijkt dat we de bodem bereikt hebben. Na meerdere weken van slecht nieuws uit China, met op de eerste plaats uiteraard de heksenjacht tegen de miners, kunnen we wel weer wat positieve koersactie gebruiken.

Nadat miners in de provincie Sichuan zijn afgesloten van het stroomnet is de hash rate in het netwerk met bijna 50 procent gedaald naar het laagste niveau in 8 maanden tijd. Zelfs de nieuwe aankoop van MicroStrategy van bijna 500 miljoen euro aan bitcoin kon de koers er deze week niet bovenop helpen. Laten we hopen dat we na het verlopen van de opties van vandaag de weg omhoog weer inzetten.

Leave a Reply