blog

Zaterdag longread: Hoe de moeilijkheidsgraad de prijs van bitcoin beïnvloedt

By 3 augustus 2019No Comments

Analist Willy Woo deelt veel technische en fundamentele analyses op Twitter. Hij heeft nu een nieuwe indicator ontwikkeld, de Bitcoin Difficulty Ribbon.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Het lint (ribbon) bestaat uit verschillende voortschrijdende gemiddelden van de moeilijkheidsgraad van minen. Dit model hanteert tijdschalen van 9 tot 200 dagen. Over het algemeen geldt dat naarmate de moeilijkheid van het minen toeneemt, het voortschrijdend gemiddelde van 9 dagen meestal hoger is dan het voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen.

Wanneer het lint echter samengedrukt wordt of zelfs omdraait, dan kan dit duiden op dat de moeilijkheidsgraad minder snel toeneemt, of zelfs dat de moeilijkheidsgraad afneemt. Emilio Janus van Bitcoinist noemt dit moment de beste tijd om bitcoin te kopen. Dat lijkt misschien een hele simpele conclusie, dus wat zit hierachter?

Het woord bij de daad voegen

Het hele idee achter deze indicator is om te kijken of er een correlatie, en misschien zelfs een causaal verband is tussen de moeilijkheidsgraad van minen en de prijs van bitcoin. Miners ontvangen bitcoin als beloning en een deel hiervan wordt verkocht om energie, huisvesting, lunch, afschrijving van miningapparatuur, etc te betalen. Dit veroorzaakt een neerwaarste druk op de bitcoin prijs.

Miners met minder computerkracht hebben minder kans om nieuwe blokken te vinden die ze aan de blockchain kunnen toevoegen. Zij moeten een groter deel van hun beloning verkopen om operationeel te kunnen blijven. Maar dit model is voor veel kleinere miners niet houdbaar; op het moment dat een miner meer kosten maakt dan aan beloningen ontvangt, is het niet meer dan logisch dat ze ermee ophouden.

Hierdoor neemt de hoeveelheid hashingpower (computerkracht) af en dit kan zorgen voor een verlaging van de moeilijkheidsgraad. En dat kan weer betekenen dat alleen de grote spelers overeind blijven. En zij hoeven een minder groot deel van hun beloning te verkopen om rendabel te zijn. Minder verkoopdruk zorgt voor een bullish sentiment, en dit is een indicator voor een stijgende prijs.

Hierboven zie je in het paarse vak de ommekeer, dit is ook het einde van de bearmarkt van 2018. Het gebrek aan verkoopdruk van kleinere miners (die de markt hebben verlaten) zorgt ervoor dat de prijs kan stabiliseren en stijgen.

Een soortgelijk effect zie je ook tijdens block halvings: van het een op het andere moment is er een daling van de beloning en het aanbod, maar de kosten blijven hetzelfde. Woo bouwt voort op werk uit 2014 van Vinny Lingham.

Lijkt op eerdere bullmarkt uit 2012

Woo zegt dat op basis van deze indicator de huidige bullmarkt meer gemeen heeft met die van 2012 dan die van 2016.  In 2016 is het lint samengedrukt, maar zowel in 2012 als 2019 wordt het lint volledig omgedraaid. In 2012 en 2019 zie je een sterke afname van de moeilijkheidsgraad. Dit leidde  tot een sterk verminderde verkoopdruk van miners en een kortere accumulatieperiode voordat de prijs uitbreekt.

Moeilijkheidsgraad van minen bitcoin, hoe zit dat ook alweer?

Elke 2016 blokken (dat vertaalt zich naar ongeveer twee weken) wordt de moeilijkheidsgraad automatisch aangepast, hoe meer miners (en dus computerkracht) hoe hoger de moeilijkheidsgraad. En hoe hoger de moeilijkheidsgraad, des te lager het getal is dat gevonden moet worden. Huh?

Een voorbeeld: stel je een tafel met duizend bekers voor.

  1. Onder elke beker ligt een notitieblaadje met een getal tussen 1 tot 1000. Bij de makkelijkste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 1000. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden.
  2. We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 500 vinden. Dat gaat al wat moeilijker. Een vriend van de miner komt aangelopen en wil ook meedoen. Met z’n tweeën zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 500. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal heel snel.
  3. Uit het niets gaat de bel en willen tien anderen ook meedoen. Het systeem moet zichzelf nu reguleren om het nog spannend te houden. Nu moeten ze op zoek gaan naar een getal tussen 1 en 5.

Een miner schiet een willekeurig getal in een algoritme en dat getal (samen met getallen die vanuit het vorige blok komen) wordt gehashed tot een uitkomst. Die uitkomst moet dus lager of gelijk zijn aan de moeilijkheidsgraad. De miner heeft dus alleen invloed door het getal aan te passen wat hij in het algoritme stopt.

Duizend miljard mogelijkheden, één winnaar

In het voorbeeld hierboven gingen we uit van twaalf getallen, daarbij zijn er 1.000.000.000.000 (duizend miljard) verschillende mogelijkheden. In het echte bitcoinprotocol wordt gewerkt met SHA-256, ofwel een reeks van 64 tekens (staat gelijk aan 256 bits)  die uit cijfers en letters kunnen bestaan. Moet je nagaan hoeveel mogelijkheden er dan zijn! Om tot een van deze mogelijkheden te komen moet een miner een getal van acht decimalen door het algoritme halen.

Miljoenen miners gaan tegelijkertijd op zoek naar het getal dat lager ligt dan de moeilijkheidsgraad. Het protocol van bitcoin probeert met de moeilijkheidsgraad de gemiddelde tijd dat er een blok wordt gevonden op tien minuten te houden.

Heeft een miner als eerste een nieuw blok gevonden? Dan wordt het blok met de bijbehorende transacties aan de blockchain toegevoegd. De miner krijgt 12,5 bitcoin als beloning.

Leave a Reply