Gegevens van het Chinese miningpool BTC.com laten zien dat de moeilijkheidsgraad met 14 procent is gestegen. Dat is voor het eerst in een jaar.
Stijging van maar liefst 14 procent
Op 9 juli steeg de moeilijkheidsgraad met meer dan 14 procent naar 9,06 triljoen (9,06 T), met een gemiddelde hash rate van 64,85 EH / s. Dat is een nieuw record voor het bitcoin netwerk.
De laatste keer dat het netwerk zo’n toename in moeilijkheid voor het minen van bitcoin zag, was eind juli 2018. Toen steeg de moeilijkheidsgraad met 15 procent.
Op dat moment bedroeg de gemiddelde hash-snelheid echter 42,59 EH / s en de absolute moeilijkheid was significant lager 5,95 T.
Bullmarkt zorgt voor groei
Het algoritme van bitcoin is zelfsturend. Dat betekent dat de moeiljkheidsgraad zich aanpast aan de hashingkracht die wordt geleverd door miners. Hoe hoger de geleverde hashingpower (of computerkracht), des te moeilijker het is om een blok te vinden. Maar dat gebeurt niet meteen, die aanpassing vindt elke 2.016 blokken plaats. Dat is ongeveer om de twee weken.
Nu we in een bullmarkt zitten, is het aantrekkelijker om bitcoin te minen. Miners verdienen immers meer transactiefee’s en de waarde van een blockreward is hoger. Dat wordt ook onderbouwd door cijfers op BTC.com. De volgende keer dat de moeilijkheidsgraad aangepast wordt, en dat is over 9 dagen, dan wordt het vinden van een blok nog 10 procent moeilijker.
Op dit moment is het dus 10 procent te makkelijk om een blok te vinden. Dat zie je ook terug in de gemiddelde blokperiode. Bitcoin is zo geschreven dat het gemiddeld 10 minuten duurt voordat er weer een blok gevonden wordt. Zo krijg je gecontroleerde inflatie. Maar nu is er meer computerkracht aanwezig dan waar het netwerk op gerekend had, dus duurt het vinden van een blok nu gemiddeld 8 minuten en 46 seconden. Ongeveer 10 procent korter dan normaal.
Bearmarkt zorgt juist voor daling
Afgelopen december zakte de koers terug naar 3.200 dollar. Toen zaten we echt in een bearmarkt. Ook dat zag je goed terug in de moeilijkheidsgraad. Op 3 december daalde de moeilijkheidsgraad met maar liefst vijftien procent!
De moeilijkheidsgraad werd namelijk teruggeschroefd omdat een heleboel miners stopten. Dat heeft weer te maken met de koers. De koers ging omlaag, waardoor miners steeds minder beloond werden. Op een gegeven moment zijn de kosten te hoog voor de baten en is het niet meer rendabel om hiermee door te gaan. In 2018 zijn er ongeveer 600.000 miners gestopt. Maar in het protocol van bitcoin is ook opgenomen dat de inflatie voorspelbaar moet zijn, dat er nog steeds gemiddeld om de tien minuten een blok gevonden moet worden. Daarom is de moeilijkheidsgraad omlaag gegaan.
Uhh.. mining en moeilijkheid? Hoe werkt dat?
Stel je een tafel met duizend bekers voor. Onder elke beker ligt een papiertje met een getal tussen 1 tot 1000. Bij de laagste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 1000. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden. We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 500 vinden. Dat gaat al wat moeilijker. Een vriend van de miner komt aangelopen en wil ook meedoen. Met z’n tweeën zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 500. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal heel snel. Uit het niets gaat de bel en willen tien anderen ook meedoen. Het systeem moet zichzelf nu reguleren om het nog spannend te houden. Nu moeten ze op zoek gaan naar een getal tussen 1 en 5.
Een miner schiet een getal in een algoritme en dat getal (samen met getallen die vanuit het vorige blok komen) wordt gehashed tot een uitkomst. Die uitkomst moet lager of gelijk zijn aan de moeilijkheidsgraad.
Meer lezen over bitcoin en mining? Bekijk dan deze pagina: