blog

Werknemer Microsoft veroordeeld tot 9 jaar vanwege identiteitsfraude en belastingfraude met bitcoin

By 10 november 2020No Comments

Een voormalige medewerker van Microsoft is veroordeeld tot negen jaar voor het stelen van meer dan 10 miljoen dollar aan digitale waarde. Hij stal dit van zijn voormalige werkgever in de vorm van ‘currency saves value’, inclusief cadeaubonnen en spaarpunten.

Identiteitsfraude collega’s

Volodymyr Kvashuk, een 26-jarige Oekraïense burger die in Washington woont, gebruikte de rekeningen en identiteit van zijn collega’s om de CSV te stelen en vervolgens te verkopen. Hierdoor leek het alsof zijn collega’s verantwoordelijk waren voor de fraude.

Gelogen over herkomst BTC

Kvashuk gebruikte ook een Bitcoin mixer om het papieren spoor verder te verdoezelen. Vervolgens vertelde hij de belastingdienst dat de 2,8 miljoen dollar aan cryptovaluta die door zijn rekeningen ging, waren verzonden door een familielid. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie:

‘Gedurende de zeven maanden van de illegale activiteit van KVASHUK werd ongeveer 2,8 miljoen dollar aan bitcoin overgemaakt naar zijn bank- en investeringsrekeningen. KVASHUK diende vervolgens valse belastingaangifteformulieren in en beweerde dat de bitcoin een geschenk van een familielid was.’

Eerste bitcoin belastingzaak

Kvashuk werkte van augustus 2016 tot aan zijn ontslag in juni 2018 bij Microsoft. Volgens Ryan Korner van de belastingdienst is de veroordeling de eerste bitcoin-zaak van het land met een belastingcomponent. Korner maakt gebruik van de situatie en waarschuwt cryptobezitters:

‘Simpel gezegd, de veroordeling van vandaag bewijst dat je geen geld kunt stelen via internet en denkt dat bitcoin je criminele gedrag gaat verbergen.’

De aanklager Brian Moran: ‘Stelen van je werkgever is al erg genoeg, maar stelen en laten lijken dat je collega’s de schuld hebben, vergroot de schade tot meer dan dollars en centen.’

Achttien misdrijven

Kvushuk is schuldig bevonden aan 18 misdrijven, waaronder zes keer het witwassen van geld en twee keer het indienen van valse belastingaangiften. De Oekraïner gebruikte het gestolen geld om een ​​huis aan het meer van 1,6 miljoen dollar en een Tesla van 160.000 dollar te kopen.

Ook in Nederland is het verplicht cryptocurrency aan te geven bij de belastingdienst.

Leave a Reply