blog

Welke altcoins sterven in 2020? Dominantie bitcoin groeit

By 26 december 2019No Comments

Liquiditeit is belangrijk om crypto handelaren aan te trekken want zonder een hoog dagelijks handelsvolume valt er maar weinig te traden. Op dit moment heeft 95% van alle altcoins een veel te laag volume om nieuwe traders aan te trekken. Velen zullen dan ook een stille dood sterven.

2019 was geen best jaar voor altcoins

Afgelopen jaar was geen best jaar voor altcoins. Veel coins zijn veel minder waard dan aan het begin van het jaar. XRP is hier een bekend voorbeeld van. Maar Ripple heeft op zijn minst nog wel een hoog handelsvolume waardoor elke dag duizenden handelen in XRP.

Dat het geen goed jaar was voor de meeste altcoins, zie je ook terug in de groeiende bitcoin dominantie van afgelopen jaar. Op dit moment is dat cijfer gegroeid naar 70%, wat betekent dat bijna driekwart van de hele cryptomarkt bestaat uit bitcoin.

De dominantie van bitcoin is gedurende het jaar alleen maar toegenomen.

Tij lijkt niet te keren

Voorlopig lijkt dit tij niet te keren. Dit kan ervoor zorgen dat de liquiditeit en het volume van veel altcoins alleen maar zal dalen. Op Coinmarketcap staan 4.960 cryptomunten en tokens vermeld. Alleen de top 50 altcoins hebben noemenswaardige liquiditeit. Eerder dit jaar keek crypto-analist Willy Woo naar de liquiditeit van altcoins en ontdekte dat maar liefst 99% van illiquide is.

Larry Cermak, de onderzoeksdirecteur van The Block heeft een nieuwe versie gemaakt van Woo’s onderzoek. Ook hij zegt dat de meeste altcoins naar nul afdelen. Dan hebben we het niet over de prijs, maar over de liquiditeit.

Bitcoiner Udi Wertheimer voegde hier nog aan toe dat de waarde van een token of een altcoin niet naar nul kan gaan, mits er nog steeds een prijs wordt overeengekomen door kopers en verkopers. De sterfgevallen worden dan ook uitgedrukt in nul liquiditeit en dat kunnen er in 2020 duizenden tegelijkertijd zijn.

Er zijn uitzonderingen

Zelfs in de top honderd zijn de volumes erg laag voor de coins die onderaan bungelen. Denk aan bijvoorbeeld Bytecoin, Electroneum, Crypterium, SNX, SOLVE en Centrality. Kijk je nog verder op de lijst, dan zie je letterlijk duizenden altcoins zonder liquiditeit.

Dit betekent uiteraard niet dat alle altcoins gedoemd zijn om te mislukken. Veel coins hebben goede zaken gedaan in 2019. Litecoin is ondanks al het FUD-nieuws nog met 13% gestegen. Ook Binance Coin, Tezos, Chainlink, Huobi Token, VeChain en BAT kunnen mooie en groene cijfers overleggen.

Maar de coins die 2020 willen overleven, moeten wel actief worden verhandeld om liquide te blijven. En de rest? Die zien we aan het eind van 2020 terug op deadcoins.com.

Leave a Reply