blogExchanges

Wat zijn geautomatiseerde marketmakers? Over het succes van Uniswap

By 19 december 2020No Comments

In 2020 heeft DeFi de bouwstenen gelegd voor een geheel nieuw financieel systeem: betalingen, leningen, uitgifte van activa en ruilen. Dit werd bereikt door de combinatie van stablecoins, geautomatiseerde marktmakers, liquiditeitsmining, dynamische herverdeling van de liquiditeitspool, slim vermogensbeheer, flitsleningen en meer.

De groei van DeFi in 2020

Vandaag kijken we naar een van deze aspecten verantwoordelijk voor de explosieve groei van DeFi in 2020: geautomatiseerde marktmakers (AMM’s).

Groei van vastgezette waarde op Defi in 2020

Centrale limietorderboeken (CLOB) vormen de ruggengraat van moderne cryptobeurzen. Ze werken door biedingen en vragen (limitorders) van marketmakers tegen verschillende prijspunten voor verschillende activaparen samen te voegen. CLOB’s werken over het algemeen redelijk goed met gecentraliseerde uitwisselingen, maar het CLOB-model breekt wanneer de hele beurs naar de blockchain verhuist en decentraal gaat.

CLOB op DEX werkt niet

De redenen zijn simpel: elke bieding en elke vraag, en elke aanpassing aan die biedingen en vragen, vragen transactiekosten (op Ethereum is dat gas) omdat ze op de blockchain vastgelegd worden. Daarnaast kan elke order theoretisch een front-run krijgen, aangezien orders prioriteit geven op basis van hoeveel transactiekosten je betaalt in plaats van hoe snel je bent. Sommige projecten werken aan laag 2-oplossingen voor deze problemen met on-chain orderboeken, maar op dit moment is het te duur om een ​​orderboek on-chain te beheren.

Geautomatiseerde marktmaker

Uniswap is een gedecentraliseerde beurs die gebruikmaakt van een geautomatiseerde marktmaker. Het concept werd eind 2016 voor het eerst voorgesteld door Vitalik Buterin en medio 2017 ontwikkeld door Bancor, maar Uniswap maakte AMM mainstream. AMM’s lossen het probleem op van het onderhouden van een CLOB door activa van handelsparen vast te zetten in liquiditeitspools. Er zijn tegenwoordig meerdere soorten AMM’s, maar ze gebruiken allemaal iets dat een ‘marktmaker met constante functies’ wordt genoemd om activa te prijzen en ervoor te zorgen dat elke bestelling voor elk vermeld paar wordt gevuld.

Het ETH-DAI-paar op Uniswap bevat bijvoorbeeld gelijke hoeveelheden ETH en Dai in een verhouding van $ 600: $ 1. Als er een liquiditeitspool van $ 12.000 is om tegen te handelen, betekent dit dat 10 ETH en 6.000 Dai in de AMM zijn vergrendeld.

Kritiek op AMM

De kritiek op AMM’s was dat ze alleen goed waren voor kleine transacties. Als je een transactie van 1.000 USD voor ETH probeert uit te voeren op een markt met slechts 12.000 USD aan liquiditeit, zou je enorme invloed hebben op de koers van Ethereum. Dit staat helemaal los van de handel op de gecentraliseerde beurzen.



Voordelen genoeg

Toch, ondanks eventuele slippage zijn AMM’s echter een innovatie waarmee je grote, centrale beurzen kunt omzeilen. Niet alleen om veiligheidsredenen (zelfzorg), maar ook om gemak en toegankelijkheid. AMM’s hebben niet zoveel compliance-overhead voor elke markt die ze ondersteunen, en iedereen kan onmiddellijk een markt voor een nieuw activum op Ethereum starten. Hier kunnen gecentraliseerde beurzen niet aan tippen. AMM’s zijn bijzonder snel en handig voor het verhandelen van synthetische tokens (denk aan een synthetische bitcoin op Ethereum).

Alles in perspectief plaatsen

Ryan Selkis van Messari zegt dat decentrale beurzen nog lang niet zo populair zijn als gecentraliseerde beurzen. Hij maakt een goed vergelijk. Selkis ziet AMM’s versus CLOB op dezelfde manier als Bitcoin versus wereldwijde valuta. Bitcoin is een slechte valuta in verhouding tot de Amerikaanse dollar, maar een zeer goede valuta in vergelijking met de Argentijnse Peso of Venezolaanse Bolivar of Sudanese pond. Naarmate bitcoin sterker wordt en andere valuta’s inhaalt, stijgt het op het valutaklassement.

Evenzo is Uniswap een ‘slechte exchange’ in vergelijking met Binance, maar een zeer goede exchange vergeleken met gecentraliseerde beurzen buiten de top 50 qua volume. Het is een kwestie van tijd voordat Uniswap bij de top 10 qua volume hoort. In de toekomst zal de meeste liquiditeit voor de meeste markten via gedecentraliseerde beurzen stromen, en AMM’s zullen een cruciaal onderdeel van dat verhaal zijn.

Leave a Reply