blog

4 tips om te beginnen in Bitcoin en Cryptocurrency

By 19 december 2020No Comments

We kunnen nu met recht zeggen dat de bullrun is begonnen. De koersen van verschillende crypto’s waaronder bitcoin stegen afgelopen week met dubbele cijfers en zelfs de reguliere media berichten weer over bitcoin.

Maar waar moet je op letten als je mee wilt in de crypto trein? De eerste tip krijg je gratis (de rest trouwens ook), maar we raden aan om klein te beginnen. Je hoeft niet direct een hele bitcoin te kopen, je kan ook beginnen met voor 1 euro bitcoin te kopen.

Tip 1: voorlichting is belangrijk

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden maar: weet waar je in investeert. In de wereld van cryptocurrency wordt dit DYOR genoemd, een afkorting voor Do Your Own Research.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar begin je? Er zijn namelijk veel onderwerpen en veel verschillende projecten om over te leren. Wij raden aan om eerst te begrijpen wat bitcoin en blockchain zijn. Dit zijn toch wel de belangrijkste aspecten van de hele cryptomarkt. Een goed begin is het boek De Bitcoin Standaard. Dit boek wordt door iedereen in de bitcoin wereld beschouwd als de heilige graal van bitcoin literatuur.

Als je eenmaal snapt wat bitcoin is, dan is het tijd om te leren traden via online platforms zoals Binance, BTC Direct en BLOX.

Wij bieden een workshop voor beginners aan waarin je alles leert over bitcoin en blockchain. Hiermee kun je alle andere cryptocurrency’s in een betere context plaatsen. Daarnaast helpen wij cursisten ook al jaren met onze trading-workshop.

Bekijk het aanbod van onze workshops hier. Door het coronavirus wordt het nu wel lastig om workshops op ons kantoor in Nijmegen te geven, maar bij genoeg animo zijn er altijd oplossingen mogelijk.

Vervolgens word je in het wild losgelaten en is het aan jou om te kiezen hoe en waarin je wilt investeren.

Ga je voor een altcoin? Dan is het handig om je onderzoek te doen op de officiële website van die altcoin zodat je begrijpt wat die coin doet. Maar dat is natuurlijk wel een eenzijdig verhaal, dus het loont ook om op Twitter te zoeken en je aan te melden bij een Telegramgroep waar je vragen kan stellen.

Tip 2: leer van de beste

Je kan nooit met zekerheid weten welke munt gaat dalen of stijgen, maar je kan wel op basis van fundamenteel nieuws en van koersanalyses een educated guess doen.

Volg het nieuws rondom je favoriete cryptocurrency via de verschillende crypto nieuwssites of via de officiele twitter. Je wilt niet als laatste horen dat jouw favoriete munt door Bill Gates gebruikt gaat worden om de wereldwijde armoede op te lossen. Dan ben je al te laat en mis je gigantische stijgingen.

Maar bij het nieuws ben je wel afhankelijk van anderen. Een ander instrument zijn technische analyses. Dit zijn analyses van de koers, waarmee je trends op de korte- en lange termijn probeert te ontdekken.

Onze tweede tip is dan ook om het trucje bij anderen af te kijken voordat je zelf een technische koersanalyse maakt. Lees dit artikel om meer te leren over technische analyses. Pas wel op, het is alsof je een rabbithole van kennis induikt 😉

Daarnaast maken wij elke dag technische analyses. Die kan je hier lezen of bekijken op ons YouTube-kanaal.



Tip 3: cryptotaal kent zijn eigen woorden

De communicatie op social media en fora over crypto zijn voornamelijk in het Engels. Maar omdat crypto begon als speeltje voor nerds is het niet het Engels wat je van school kent maar een dialect waar veel afkortingen worden gebruikt. Het is goed om in ieder geval de volgende termen te kennen:

  • Safu – Een verbasting van het woord safe, ofwel veiligheid in het Nederlands.
  • Fud – Fear, Uncertainty and Doubt. Er is altijd wel iemand die roept dat een bepaalde crypto helemaal naar de verdoemenis gaat. Als hij of zij hiermee opzettelijk angst probeert te zaaien dan heet dat FUD.
  • FOMO – Zonder FOMO zou je dit artikel niet lezen. De afkorting staat voor Fear of Missing Out. Je wilt de winst die je vrienden of collega’s maken niet missen.
  • Sat – Als je een bitcoin deelt door 100 miljoen dan krijg je één sat, vernoemd naar Satoshi, de bedenker van bitcoin. Op veel beurzen worden altcoins niet verhandeld tegen de dollar-, of europrijs maar tegen de satwaarde.
  • Marketcap – de totale waarde van een bepaalde coin. Dit is een simpele rekensom: alle beschikbare coins (van één type) vermenigvuldigd met de prijs per stuk.
  • Altcoin/bitcoin/cryptocurrency – Bitcoin is de allereerste cryptocurrency, alle andere crypto’s worden altcoins genoemd.
  • ATH – all time high. Dit verwijst naar wanneer de koers van een coin op zijn hoogste punt ooit stond.
  • Moon – of maan. Hiermee bedoelen traders dat de koers als een raket omhoog gaat, richting de maan.
  • Rekt – als je op een verkeerd moment hebt gehandeld en je veel geld verliest dan ben je rekt. Een verbastering van wrecked.
  • Shilling – pas op voor shillers, zij willen koste wat het kost hun favoriete cryptocurrency promoten zodat jij daar geld in gaat steken. Grote kans dat zij hier zelf veel belang bij hebben omdat ze veel van die crypto hebben.
  • Bags – En als die shillers veel van een bepaalde crypto hebben dan hebben ze een spreekwoordelijke bag. Een zak munten.
  • Whales – dit zijn de grote spelers met enorme bags van een bepaalde coin. Zij kunnen met hun gedrag de hele cryptomarkt beïnvloeden. Ga maar eens na wat er gebeurt als iemand opeens 100.000 bitcoins wil verkopen.

Tip 4: beveilig je investering

Het mooie aan cryptocurrency is dat je iemand direct coins kan sturen, zonder dat daar een bank tussen zit. Er is geen bank die je betalingen regelt maar dat betekent ook dat er geen bank is die zorgt voor de beveiliging van je coins. Je bent zelf de bank en moet je eigen beveiliging regelen. Dat klinkt lastiger dan het in de praktijk is:

  • Zorg dat je altijd 2FA hebt aanstaan op je crypto apps en beurzen. Dat kan bijvoorbeeld met Google Authenticator.
  • Maak je een nieuwe wallet aan? Dan krijg je een recovery seed bestaande uit een reeks woorden.
  • Schrijf deze woorden op papier en bewaar deze op een veilige plek. Mocht je je wachtwoord voor je wallet kwijt zijn, dan kan je met deze lijst woorden toch nog bij je coins.
  • Sla zo min mogelijk dingen op op apparaten die in verbinding met internet staan. Maak bijvoorbeeld geen foto van je herstelzin met je mobiele telefoon. Het beste is nog om al je wachtwoorden, inloggegevens en woordenlijsten op papier te schrijven en deze op een veilige plek te bewaren. Zo voorkom je dat hackers en andere boeven makkelijk bij je coins kunnen.
  • Mocht het om grote bedragen gaan, of wil je je coins voor de lange termijn bewaren? Investeer dan in een hardware wallet. Dit is een apparaat waarmee je toegang krijgt tot je coins, tenminste, als je je hardware wallet verbindt met je computer of telefoon. Een hardware wallet heeft zonder die connectie dan ook geen verbinding met het internet. Een hardware wallet koop je hier. 

Als je geen zin hebt om je eigen beveiliging te regelen, dan zijn er genoeg apps die het je makkelijk maken. Wij raden de app BLOX voor iOS en Android aan.

Met al deze tips kom je al een heel eind. Nog vragen? Laat het ons weten in de comments!

Leave a Reply