blog

Wat gebeurt er als elke Amerikaan voor duizend dollar aan bitcoin koopt?

By 19 maart 2020No Comments

Toen de Democratische presidentskandidaat Andrew Yang voor alle Amerikanen een basisinkomen van duizend dollar per maand voorstelde werd hij door zijn tegenstanders voor gek verklaard.

Een maand later wil Minister van Financiën Steven Mnuchin van de Republikeinse partij iedere Amerikaan duizend dollar sturen. Hoe snel kan het tij keren! En belangrijker nog, wat gaan Amerikanen met het geld doen?

Coronacrisis verandert alles

Door de snelle verspreiding van het coronavirus staat de wereld stil. Mensen werken thuis, en horeca sluiten hun deuren. De meest recente tendens is dat ook winkelketens hun deuren sluiten, zoals de IKEA en de H&M in Nederland. Dit heeft grote impact op de economie, de omzet van bedrijven dalen en dat weerspiegelt zich ook in dalende aandelenkoersen.

Om Amerikanen tegemoet te komen wil de regering nu iedere inwoner duizend dollar geven. Of zoals Mnuchin het zegt: ‘Amerikanen hebben cash nodig.’ Het is geen basisinkomen maar het lijkt er verdacht veel op:

Wat gebeurt er als elke Amerikaan er bitcoin van koopt?

Dit is misschien een beetje vergezocht, maar een trader heeft uitgezocht hoeveel bitcoin waard kan worden als iedere Amerikaan voor duizend dollar aan bitcoin koopt: ‘In dat geval kunnen zij de koers naar 23.000 dollar stuwen.’

Maar volgens een Twitteraar die zich Ash Ketchum noemt is dat niet waarschijnlijk. Hij berekende een bitcoin prijs van 21.900 dollar, rekening houdend met de huidige marktwaarde: ‘Ga wiskunde leren, noob.’

Nogmaals, dit is een gedachte-experiment, gewoon voor de lol. Waarschijnlijk hebben Amerikanen het geld hard nodig voor andere zaken. Denk aan eerste levensbehoeften, zoals voedsel en medicijnen.

Of bijvoorbeeld voor een paar rollen toiletpapier. Op Marktplaats en op Ebay worden deze nu namelijk voor woekerprijzen verkocht. Dat snappen wij ook wel, toiletpapier is een safe haven in deze turbulente tijden.

En heb je geen toiletpapier? Als de inflatie straks stijgt door alle maatregelen van de centrale banken kan je ook cash geld gebruiken als toiletpapier. Dat mag je nu toch niet meer gebruiken aan de kassa.

Leave a Reply