blog

Chainalysis geeft deze groep de schuld voor bitcoin crash

By 19 maart 2020No Comments

De afgelopen weken hebben veel particuliere beleggers hun bitcoins gedeeltelijk of volledig verkocht. Maar volgens onderzoek van Chainalysis komt de grote crash van 50% door institutionele en professionele beleggers.

Handelsvolume keer negen

Het blockchain analysebedrijf keek naar het handelsvolume op de grote cryptobeurzen. Vanaf 9 maart werden veel meer bitcoins naar wereldwijde exchanges gestuurd om te verkopen. Op 12 en 13 maart ontvingen exchanges 475.000 meer bitcoins dan gemiddeld. Dit aantal is negen keer hoger dan normaal.

Alles tegelijkertijd

De massale verkoop van bitcoin gebeurde tegelijkertijd met de paniek veroorzaakt door het coronavirus. Beurzen, olie en andere traditionele activa bleven maar dalen, zelfs nu nog. Ook het beleid van centrale banken om constant nieuw geld te drukken en de rentes te verlagen hielpen niet.

Hoewel bitcoin door de community graag omschreven wordt als een veilige haven zoals goud, heeft bitcoin de test deze keer niet doorstaan. Bitcoin verloor de helft van zijn waarde sinds de pieken in februari. Volgens Chainalysis komt dit door grote investeerders.

Merendeel van grote investeerders

Chainalysis ontdekte dat 70% van alle verkochte bitcoins op exchanges orders waren van 10 tot 100 BTC en 100 tot 1.000 BTC. Interessant is dat ongeveer 10% van de verkochte bitcoins  afkomstig waren van transfers van meer dan 1.000 BTC.

Dit suggereert dat het vooral professionele traders en investeerders zijn die de markt hebben doen instorten. Het rapport schrijft dat in hun kielzog de particuliere investeerders volgden.

Bijna alles al verkocht

We duiken iets dieper in de cijfers: Beurzen ontvingen tussen 1 januari en 8 maart 2020 gemiddeld 52.000 bitcoins per dag. Tussen 9 maart en 16 maart ontvingen ze 1,1 miljoen bitcoins. Dat is 712.000 bitcoins meer dan gemiddeld.

Van die 712.000 bitcoin staan er nog tussen de 40.000 en 240.000 op beurzen. In het beste geval is dus 94% al verkocht. Met andere woorden, het grootste deel van de overtollige bitcoins die naar beurzen werden gestuurd, zijn al verkocht en op basis hiervan lijkt de daling veroorzaakt door grote investeerders voorbij.

Wie draagt de markt?

Nu is de vraag of particuliere investeerders de markt kunnen dragen. Een andere belangrijke vraag is of de grote handelaren van plan zijn om weer in te stappen.

Bitcoin is de afgelopen 24 uur met 10% gestegen (het is nu 12:00) naar 5.147,83 euro. En dat terwijl alle andere assets dalen. Wat een tijd om mee te maken.

Toch sluit Chainalysis af met een kanttekening. Door de onzekerheid rond COVID-19 is het moeilijk te voorspellen wat de bitcoin koers gaat doen.

Ook zeggen ze naar het grotere plaatje te kijken. Ja, 712.000 bitcoins zijn er ontzettend veel, maar het merendeel van de bitcoinbezitters blijft hun bitcoins stevig vasthouden.

Leave a Reply