blog

Waarom vrijdag 28 mei een belangrijke dag is voor Bitcoin

By 27 mei 2021No Comments

Morgen, aanstaande vrijdag, is een belangrijke dag voor Bitcoin. Er verlopen dan maar liefst 53.400 bitcoin optiecontracten, ofwel ongeveer 2,1 miljard dollar (1,7 miljard euro). Maar wat betekent dit?

Bitcoin optiecontracten

Met een bitcoin optiecontract heb je het recht, maar niet de verplichting om bitcoin te kopen (call-optie) of verkopen (put-optie) voor een bepaalde prijs. Afhankelijk van de huidige bitcoin koers kan je dan winst maken, zelfs als de koers daalt.

Stel bijvoorbeeld, je hebt een call-optie genomen op het moment dat bitcoin 25.000 euro is. Voor die prijs kan je een maand later bitcoin kopen. De koers schiet omhoog naar 30.000 dollar tegen het einde van de maand. Je mag die bitcoin dan toch voor 25.000 euro kopen, en hebt dan 5.000 euro winst.

Opties zorgen voor beweeglijkheid

Het verlopen van bitcoin optiecontracten zorgt vaak voor veel volatiliteit, een moeilijk woord voor koersbeweeglijkheid. Calls en puts hebben namelijk tegengestelde belangen: de ene groep wil een zo hoog mogelijke prijs, voor de andere groep kan de koers niet laag genoeg.

Invloed op de prijs kunnen optietraders uitoefenen op de spotmarkt, de plek waar je direct bitcoin kan kopen en verkopen. Dat kan bij reguliere beurzen zoals Binance, Coinbase en BTC Direct.

Het bitcoin handelsvolume is al dagenlang hoog, volgens de laatste cijfers van Coinmarketcap werd er in de afgelopen 24 uur voor bijna 50 miljard dollar (40,9 miljard euro) gehandeld.

Het verleden toont aan dat de week voorafgaand aan het verlopen van bitcoin optiecontracten hobbelig verloopt. Maar voor bitcoin kan het wel eens positief uitpakken. Rond de laatste vrijdag van de maand vindt de koers vaak een bodem. Nu ook?

Wanneer kan je beweeglijkheid verwachten?

Het precieze tijdstip van het verlopen van bitcoin optiecontracten verschilt per beurs. Optiecontracten van Deribit, OKEx en Bit.com verlopen allemaal vrijdag om 10:00 uur. Opties van CME Group verlopen later, namelijk om 17:00 uur.

Leave a Reply