blog

Waarom bitcoin dood is als gespreksonderwerp

By 7 december 2019No Comments

Tijdens de feestdagen van 2016, 2017 en zelfs 2018 werd er aan de eettafel en tijdens de borrel veel gesproken over bitcoin. Crypto’s waren een geliefd gespreksonderwerp. Die tijd lijkt voorbij. Maar waarom?

Is bitcoin echt dood als gespreksonderwerp?

De koers van bitcoin is twee keer zo hoog als in december 2018. Toch is het enige wat je hoort van vrienden en familie: Het gaat niet zo goed met bitcoin he?

Je kan het ze niet kwalijk nemen, zeker als je je familie alleen met de feestdagen ziet en alleen dan met ze spreekt over bitcoin.

Twee jaar geleden zaten wij met de grootste glimlach aan het gourmetstel een beetje stoer te doen over dat we in januari een lambo zouden kopen.

Van die lambo is niks terecht gekomen want we fietsen nog steeds elke dag door de regen naar het station. Zelfs Stephen Colbert steekt de draak met bitcoin als gespreksonderwerp (rond 1 minuut):

Google Trends kan dit onderbouwen. Er wordt steeds minder gezocht op bitcoin.

google trend bitcoin

En het ergste, niemand vraagt meer welke coin ze moeten kopen of wanneer ze moeten instappen in bitcoin. Maar houd je vooral niet in, als je wil kletsen over bitcoin met je vrienden en familie, doe vooral een poging. De prijs is immers twee keer zo hoog als een jaar geleden.

Mark Helfman, de schrijver van Consensusland, heeft hier wel ideeën over. Hij omschrijft zichzelf als iemand die vol in de cryptowereld zit maar toch 95 procent van zijn tijd besteedt met mensen die niks met crypto of blockchain hebben. Hij behoort niet tot het ‘bitcoin fixes this’ publiek.

Hij deelt mensen in vier groepen in:

  • normale mensen
  • 2017-ers
  • tech professionals
  • sceptici

Normale mensen stellen vragen als: ‘Wat doet bitcoin ook alweer?’ En: mijn neefje deed ook iets met bitcoin, jij ook toch? ‘Bitcoin heeft geen waarde en is een piramidespel?’

2017-ers hebben ook echt geen idee maar kochten wat bitcoin in 2017, toen iedereen dat deed. Zij staan allemaal in de min en houden hun coins aan tot ze weer in de plus staan. Maar jij en ik weten allebei dat ze hun coins niet op tijd gaan verkopen. ‘Het was leuk zolang het duurde.’’ Hun ervaring is niet al te best.

De techies vinden crypto saai en riskant. Zij snappen blockchain maar zijn sceptisch over bitcoin. Zij kijken naar de technische kant en zien een verzameling oude technieken. Maar ze snappen de impact niet die bitcoin kan hebben op de economie en onze financiële wereld. Waarom bitcoin zo revolutionair kan zijn.

En de ware sceptici? Die boeien het niet. Ze snappen de tech niet, maar wel de zakelijke kant. Tenminste, dat denken ze. ‘Bitcoin is te traag en te volatiel.’ Ze waarderen het idee van een gedeelde grootboek maar vertellen je dat een normale database ook goed is, want dat is ze twee jaar geleden verteld.

OK, Boomer

Helfman zegt dat hij veel spreekt met mensen die zijn boek hebben gelezen. Jonge mensen, ook al snappen ze het niet helemaal, zien de potentie van bitcoin. Zeker na het lezen van Consensusland. Over het algemeen vatten de ouderen het niet.

Hij zegt: “De meesten gebruiken uitsluitend contant geld. Sommigen winkelen online, maar meestal niet. Een paar drukken hun e-mails nog steeds af. Ze hebben hun hele leven dezelfde valuta gebruikt en velen geloven dat het wordt ondersteund door goud. Natuurlijk heeft bitcoin geen zin voor hen.”

Zijn advies: Doe rustig aan met de ouderen. Wij zijn opgegroeid met computers en internet, bitcoin zou niet moeilijk moeten zijn voor ons. Maar zelfs onze generatie heeft het lastig. Waarom denk je dat er een hele industrie is opgetuigd, om bitcoin simpeler te maken, trainingen te geven, gebruiksvriendelijkere apps te bouwen en te zorgen dat je snel met iDeal bitcoin kan kopen?

Beste advies van het jaar

En mocht het echt niet lukken om met kerst een normaal gesprek te voeren over bitcoin, dan heeft Helfman nog een goed advies voor je:

Bitcoin zal er altijd voor je zijn, je vrienden en familie niet.

Leave a Reply