blog

Waarde XRP stijgt als aanbod daalt, Ripple is interessante investering

By 7 december 2020No Comments

Financieel risicobeheerder FRMO Corp. pleitte onlangs tijdens de laatste aandeelhoudersbrief voor investeringen in cryptocurrency’s, en in het bijzonder XRP.

Geldhoeveelheid blijft stijgen

Maar waarom is FRMO zo positief over cryptocurrency’s? Ze halen een argument aan waar veel crypto diehards zich in kunnen vinden. FRMO verwijst naar het feit dat de M2-geldhoeveelheid van de Verenigde Staten op het moment van schrijven is gestegen tot 18,259 biljoen dollar. De risicobeheerder verwacht dat de cryptomarkt buitengewoon lucratief zou kunnen zijn als er in de toekomst ernstige inflatoire druk zou ontstaan.

Hoe wordt geld verdeeld?

Voor wat extra context over M2, dit is een manier om de geldhoeveelheid te verdelen en te verduidelijk. Ze worden allemaal aangeduid met de letter M van Money.

  1. M0: monetaire basis of basisgeld; de totale hoeveelheid chartaal geld (munten en bankbiljetten) en reserves die banken aanhouden bij een centrale bank. In moderne monetaire stelsels schept alleen de centrale bank basisgeld.
  2. M1: maatschappelijke geldhoeveelheid, omvattende chartaal geld (munten en bankbiljetten), voor zover dat in omloop is buiten de banken, en giraal geld, inclusief het elektronisch geld. Bovendien bevat M1 direct opvraagbare spaartegoeden.
  3. M2: ‘tussenliggende geldhoeveelheid’; M1 plus kortlopende deposito’s met een looptijd tot 2 jaar, maar ook deposito’s met een opzegtermijn tot 3 maanden. M2 is een belangrijke economische indicator die wordt gebruikt om inflatie te voorspellen.
  4. M3: ruime geldhoeveelheid; M2 plus repo’s, aandelen in geldmarktfondsen en korte schuldbewijzen met een looptijd tot 2 jaar.

Aanbod moet dalen

De zorg dat hyperinflatie een realiteit kan worden, wordt vaker geuit, en niet alleen door FRMO. Maar het is wel interessant dat FRMO beweerde dat XRP een van de meer intrigerende cryptocurrency’s op de markt is, daarbij verwijzend naar de deflatoire kenmerken. In de aandeelhoudersbrief staat:

‘Als de transactiesnelheid van XRP sterk zou stijgen, zou het aantal valuta-eenheden sterk afnemen, waardoor een substantieel rendement wordt gecreëerd, zelfs als de munt zelf geen toename in marktkapitalisatie zou ervaren.’

Volgens de risicobeheerder ligt de waardepropositie van XRP in het feit dat de waarde per eenheid zou stijgen als het circulerende aanbod zou dalen.

Het bedrijf wees ook op het feit dat XRP, in tegenstelling tot andere cryptocurrency’s, niet wordt gemined en dat het validatiesysteem gesloten is voor buitenstaanders. Ofwel, theoretisch gezien heeft XRP een significant hoog rendementspotentieel, concludeerde FMRO.

Kan volledig mislukken

Hoewel de aandeelhoudersnota gezien kan worden als een zegen voor velen die positief zijn over de cryptocurrency markt, is niet alles positief:

‘Men moet niet vergeten dat cryptocurrency, als belegging, verre van een geaccepteerde positie is. Falen is nog steeds mogelijk en daarom is de FRMO-investering op kostenbasis bescheiden geweest. Het principe is om op dit gebied een grote mislukking te kunnen overleven.’

FRMO Corp. bezit ook andere cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Litecoin en Bitcoin Cash.

Leave a Reply