blog

Vraag naar bitcoin stijgt in Argentinië vanwege schuld van 65 miljard dollar

By 24 april 2020No Comments

Sinds januari 2018 blijft de vraag naar bitcoins hoog in Argentinië. Dat laat onderzoek van Arcane Research zien. Dit onderzoeksbureau keek naar het wekelijkse volume van gekochte bitcoins met Argentijnse peso’s.

Wekelijks handeslvolume blijft stijgen

In 2018 crashte de bitcoin koers van het ultieme hoogtepunt van 20.000 dollar naar ongeveer 3.500 dollar. Juist in die periode is het wekelijkse handelsvolume in bitcoin voor peso’s in Argentinië enorm gestegen. Er wordt gesuggereerd dat dit komt doordat het land niet kan voldoen aan de buitenlandse schulden. Die bedragen nu 65 miljard dollar.

Arcane Research laat zien dat het wekelijkse volume van bitcoin gekocht met Argentijnse peso’s sinds januari 2018 met 1028% is gestegen.

Het volume van BTC en USD vertoonde echter ook een aanzienlijke stijging van respectievelijk 407% en 139%.

Schuldeisers willen geld zien

Op dit moment worstelt Argentinië met schuldeisers over terugbetalingen. Ze willen dit uitstellen tot 2023 en wanbetaling dreigt zo. Afgelopen woensdag miste het land een geplande betaling van ongeveer 500 miljoen dollar. Nu worden 30 dagen afgeteld voordat het officieel een wanbetaling is.

Argentinië is dit geld verschuldigd aan vooral Amerikaanse schuldeisers zoals BlackRock, Fidelity, Ashmore en T Rowe Price vanwege obligaties.

Bitcoin staat los van fiat

Maar waarom kopen zoveel investeerders uit het Zuid-Amerikaanse natie land dan bitcoin? Waarschijnlijk om dezelfde reden waarom in de westerse wereld zoveel mensen tijdens de coronacrisis bitcoin kopen.

De wereldwijde impact van het coronavirus, komt nog eens bovenop de financiële crisis van Argentinië. Hierdoor heeft het land het nog veel zwaarder dan veel andere landen. Daarnaast schrijft de Financial Times dat alle maatregelen die worden gebruikt om de Argentijnse economie te stabiliseren, kunnen leiden tot deflatie van de peso.

Niet gek dat bewoners en investeerders zoeken naar een alternatief, eentje die helemaal losstaat van hun bestaande fiat valuta.

Leave a Reply