blog

Voormalige Canadese premier zegt dat Bitcoin Amerikaanse dollar kan vervangen

By 18 januari 2021No Comments

Stephen Harper, voormalig premier van Canada, heeft publiekelijk gezegd dat Bitcoin en goud alternatieven kunnen bieden tegen de hegemonie van de Amerikaanse dollar.  Hij denkt dat Bitcoin en de digitale valuta van de Centrale Bank (CBDC) mogelijke opties zijn om fiatvaluta’s in de toekomst te vervangen.

Europa, China en bitcoin

In een gesprek met Jay Martin van Cambridge House zei Harper dat de euro of de Chinese yuan tot de weinige valuta’s behoren die de dominantie van de Amerikaanse dollar zouden kunnen vervangen. Hij bood echter ook aan dat ze duurzaam zouden werken als een optie op de lange termijn vanwege de intermitterende waarde en regelgeving van beide valuta’s. In plaats van een fiatvaluta die de dollar vervangt, merkte de voormalige premier op dat goud, bitcoin en andere activa als opties zouden kunnen werken.

Van de reservebank

In zijn eigen woorden:

‘Het is moeilijk in te zien wat het alternatief is voor de Amerikaanse dollar als ’s werelds belangrijkste reservevaluta. Behalve goud, Bitcoin, en een hele mand met dingen. Ik denk dat je zult zien dat het aantal dingen dat mensen gebruiken als reserves zal toenemen, maar de Amerikaanse dollar zal er nog steeds het grootste deel van uitmaken.’

Cryptocurrency van Centrale Bank onvermijdelijk

Volgens Harper is het concept van een Centrale Bankvaluta uitgegeven op een blockchain of gebaseerd op vergelijkbare technologie achter cryptocurrency’s onvermijdelijk. Hij denkt dat die over de hele wereld zal worden toegepast. Een belangrijke zorg die de voormalige premier heeft over een monetair systeem op basis van bitcoin, is echter dat Centrale Banken misschien meer een algemene bankier worden dan een instelling om economieën te controleren en te reguleren. Zoals hij opmerkte:

‘Uiteindelijk, als je een digitale valuta hebt en het doel van de Centrale Bank is om de inflatie te beheersen en een stabiele valuta en kostbaarheid te creëren, dan is digitale valuta gewoon een soort evolutie van de markt. Maar als het deel uitmaakt van een reeks wilde experimenten met betrekking tot de rol van centraal bankieren, dan baart het me veel zorgen.’

Leave a Reply