Voor het eerst in de geschiedenis van Ethereum zijn er meer coins in een week uit roulatie gehaald, dan erbij gekomen. Dit noem je een negatieve uitgifte, maar het is eigenlijk juist heel positief voor investeerders.
Minus 59 ethers
De netto-uitgifte van afgelopen week bedraagt -59 ethers, wat tegen de huidige koers neer komt op 220 duizend euro. In de hele week is voor bijna 350 miljoen euro aan ethereum uit de roulatie gehaald.
For the first time, Ethereum just hit one week of negative issuance
Mere memecoins can’t do this pic.twitter.com/Bj2lm8gGmE
— Evan Van Ness 🐬 (@evan_van_ness) October 31, 2021
2,6 miljard euro
Het totale aantal uit de roulatie gehaalde munten is op 714.290, wat momenteel iets meer dan 2,6 miljard euro waard is. Ethereum heeft de afgelopen 24 uur elke minuut 9 ETH verbrand (komt van burning coins). Nu de brandsnelheid van Ethereum voortdurend toeneemt, zal de munt naarmate de tijd verstrijkt waarschijnlijk meer negatieve weken of zelfs maanden vertonen.
Ethereum wordt deflatoir
De negatieve uitgifte zal de munt hoogstwaarschijnlijk deflatoir maken, wat betekent dat het aanbod alleen maar afneemt. Dit kan meer investeerders aantrekken, want zo veel deflatoire activa bestaan er niet.
Populariteit zorgt voor minder ethereum
Nu de inflatie over de hele wereld toeneemt, wordt cryptocurrency steeds meer beschouwd als een hedge (wapen) tegen diezelfde inflatie. Geld wordt steeds minder schaars en steeds minder waard, investeerders zijn op zoek naar middelen die exact het tegenovergestelde bieden: schaarsheid en toenemende waarde. Bitcoin wordt uiteraard geroemd om zijn schaarste, en terecht.
Maar Ethereum biedt ook iets unieks, namelijk een succesvol fee-burning mechanisme. Hoe meer het netwerk gebruikt wordt, des te meer fees er betaald moet worden, des te meer coins er uit de roulatie worden gehaald. Op dit moment wordt er ontzettend veel gebruik gemaakt van Ethereum vanwege DeFi (denk Uniswap) en de handel in NFT’s.
Koers stijgt flink
De opwaartse kracht van schaarste en populariteit zie je ook terug in de koers. De stijgende lijn is sinds eind juni vrijwel onafgebroken. De afgelopen maand is de waarde met 38% gestegen en sinds eind juni zelfs meer dan verdubbeld.