blogExchanges

Voor even leek de kleine man van Wall Street te kunnen winnen

By 30 januari 2021No Comments

Wat een week weer. Op de cryptomarkten was genoeg te beleven, maar het verhaal van de week is toch wel dat de decentrale macht Wall Street aan het wankelen heeft gebracht. Normale mensen die samenkomen op Reddit staken een dikke middelvinger op en deden waar ze zin in hadden. Binnen de regels.

Wie bepaalt, bepaalt

Deze week heeft duidelijker dan ooit gemaakt dat we in een wereld met twee niveaus leven. Er zijn mensen die volgens hun eigen regels mogen spelen en er is de rest, die onderworpen zijn aan de willekeurige regel van degenen die volgens hun eigen regels mogen spelen.

Goed onderzoek is halve werk

Het gevecht dat werd uitgelokt door een stel particuliere gamers en traders van r / wallstreetbets tegen de elite hedgefondsen van Wall Street is ronduit ontzagwekkend geweest. De Redditors deden hun onderzoek, vonden een aantal over-leveraged shortposities van een bepaald hedgefonds op een bepaald aandeel en besloten een collectieve transactie tegen het fonds aan te gaan. Dat is ze ook gelukt.

Wall Street reageert

Dit heeft Wall Street en de financiële bloggers die de markten bijhouden tot waanzin gedreven. De CEO van NASDAQ zei dat ze erover nadenkt om de handel in die specifieke aandelen stop te zetten, zodat de hedgefondsen die aan de andere kant van deze transacties geld verliezen, hun posities kunnen “herijken” voordat ze failliet gaan.

De SEC volgt de situatie actief. Experts in de media proberen activistische investeerders zoals Chamath Palihapitiya te publiekelijk te beschamen. En sinds de populaire app Robinhood de handel in die aandelen heeft stopgezet, is het bedrijf nog maar 1 ster waard in de verschillende appstores. Een grote groep besloot een waardering van 1 ster aan de app te geven, zodat het gemiddelde flink omlaagging. Google greep vrijdag in en verwijderde zo’n 100.000 recensies, waardoor de app nu weer op bijna vier sterren wordt gewaardeerd.

Er is een decentrale revolutie gaande en de elite doet er alles aan deze in de kiem te smoren. De kleine man wint na jaren van overmand te worden door het systeem en Wall Street schreeuwt opeens manipulatie.

Binnen de regels

Het Reddit leger heeft in een paar dagen tijd meer bereikt dan Occupy Wall Street gedurende zijn hele bestaan. Zij hebben het establishment een flinke slag toegebracht en dit hebben ze gedaan door te spelen binnen de spelregels die zijn opgesteld door Wall Street en toezichthouders. De gevestigde orde vindt dit niet leuk en als gevolg daarvan wordt er nu al nagedacht over het veranderen van de regels van het spel.

Wat staat er op het spel

Maar wat is het nu? Hebben de Redditors gewonnen nu Wall Street en de hedge fondsen de regels herschrijven? Of is het geen kwestie van winnen of verliezen, maar staat Wall Street op omvallen als de regels niet veranderd worden?

Mary Bent schreef het afgelopen jaar veel over het feit dat de Amerikaanse centrale bank (FED) in samenwerking met de Treasury heeft besloten om via inflatie geld in de economie te pompen. Hij gaat verder:

‘We weten dat Citadel, een bedrijf dat in de herfst van 2019 moest worden gered als gevolg van de liquiditeitscrisis op de nachtelijke repomarkten, flinke blootstelling heeft aan Melvin Capital, het hedgefonds waar de redditors zich op hebben gericht. Is de blootstelling van Citadel aan Melvin een systeemrisico voor zijn fonds en de rest van de markt? Het zou me niets verbazen.’

‘Uiteindelijk heeft de kleine man op zeer effectieve manier gestreden tegen de grote jongens die al decennialang markten in hun voordeel manipuleren. Het is wachten totdat de massa begrijpt wat voor krachtige tool Bitcoin is als het gaat om vechten tegen het systeem.’

Leave a Reply