blog

Timo’s take: GameStop en dogecoin (DOGE) gekte onderdeel van Bitcoin (BTC) revolutie? Musk doet mee!

By 30 januari 2021No Comments

Deze week stond in het teken van de gekte rondom GameStop, de Amerikaanse videogame-keten die zijn aandelenprijs zag exploderen. Daarnaast stegen ook de koersen van dogecoin (DOGE) en bitcoin (BTC) op. De prijsstijgingen zijn het gevolg van de acties van een online community van voornamelijk retail investeerders. Zij zorgden er samen voor dat grote hedgefondsen tientallen miljarden dollars verlies leden. In Timo’s take van deze week leg ik uit waarom de situatie voor mij een duidelijk teken is dat Bitcoin hier is om te blijven!

Shorters gaan voor miljarden dollars ‘rekt’

Het GameStop drama is eigenlijk niet voor iedereen een drama. Het zijn namelijk alleen de grote hedgefondsen die de ontwikkelingen rondom het GameStop verhaal als drama hebben ervaren. Zij verloren namelijk meer dan $70 miljard door de plotselinge prijsstijging van GameStop. De short squeeze die volgde deed de aandelenprijs van GameStop nog harder versnellen. Lees in dit artikel meer over wat de aanleiding was.

Het verhaal omtrent GameStop doet denken aan David tegen Goliat. De kleine retail investeerder neemt het op tegen de Wall Street reuzen. De actie om GameStop te kopen werd ingezet op WallStreetBets, een Reddit community bestaande uit miljoenen investeerders wereldwijd. In deze is David de overduidelijke winnaar. Vele miljarden dollars stroomden uit de zakken van de grote hedgefondsen naar ‘de kleine man.’

Deze hype omringde overigens niet alleen de aandelen van GameStop. Ook de aandelen van AMC (een entertainmentbedrijf) en Nokia zien vergelijkbare stijgingen. Dogecoin kon uiteindelijk ook meeliften op de hype en steeg met maar liefst 1000% naar een nieuwe all-time high.

Wat heeft dit te maken met Bitcoin? Voor mij is de decentrale aard van deze actie een zeer duidelijk teken dat het huidige financiële systeem niet op kan tegen gedecentraliseerde krachten. Bitcoin is niet enkel een valuta die je kan gebruiken om geld te versturen. Bitcoin is voor mij een beweging die ontstaan is op en door het internet, gedragen door miljoenen mensen. Niemand kan het stoppen, net zoals niemand de enorme gedecentraliseerde slagkracht van WallStreetBet kon stoppen.

Het systeem is oneerlijk, Musk agrees

Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het huidige financiële systeem en de aandelenmarkten vooral worden gecontroleerd door grote Wall Street beleggers. Deze controle werd duidelijk blootgelegd nadat TD Ameritrade, Robinhood en andere grote brokers de handel in onder andere GameStop aandelen tijdelijk stopzetten nadat zij oog in oog kwamen te staan met het gedecentraliseerde internet leger van retailbeleggers. Een leger van mensen wereldwijd die het niet eens zijn met de ongelijkheid op de markt en de gecentraliseerde aard ervan.

Anthony Scaramucci van het investeringsbedrijf SkyBridge Capital zei in een interview met Bloomberg treffend: “De activiteiten rondom GameStop zijn meer een proof of concept dat Bitcoin gaat werken.” Dat Bitcoin nauw verbonden is met de ontwikkelingen die we nu zien werd nog duidelijker door de actie van Elon Musk. Musk sprak zich meerdere keren uit over de situatie. Naar alle waarschijnlijkheid veranderde hij zijn Twitter bio hierom naar “bitcoin.” Ik denk dat het GameStop debacle een symptoom is van een algehele financiële revolutie waarin Bitcoin voor mij centraal staat.

Leave a Reply