Waar bitcoin vorige maand ongestoord steeg, sputtert de motor nu een beetje. Al een week lang springt de koers op en neer tussen 9.100 dollar (8.230 euro) en 9.500 dollar (8.600 dollar). Er is geen duidelijke richting te ontdekken. Meestal volgt er na een langere periode van stabiliteit een grote beweging. Kunnen we een duik omlaag of een vlucht omhoog verwachten?
Weerstand wordt ondersteuning
Het is in ieder geval positief dat bitcoin ondersteuning vindt. Op de grafiek hieronder zie je dat de zone van 9.100 dollar (8.230 euro) erg belangrijk is.
Op 19 januari probeerde bitcoin met deze zone te breken (eerste rode pijl). Dat lukte toen nog niet, bitcoin zakte met bijna duizend dollar. Dat was een daling van 11 procent.
Ruim een week later leek het weer niet te lukken, de koers vond flinke weerstand op 9.100 dollar (tweede rode pijl). Toch lukte het bitcoin om door de zone heen te breken. Op dit moment lijkt 9.100 dollar een stevige ondersteuning te zijn.
Met pieken en dalen vindt bitcoin de weg omhoog
Ook in 2020 beweegt de bitcoin koers zich in een kanaal. Dat zijn twee evenwijdige trendlijnen. En wat ons betreft mag bitcoin nog een tijdje in dit kanaal blijven, want het gaat om een stijgend kanaal. Blijft de koers in het kanaal bewegen? Dan is het goed mogelijk dat bitcoin ergens in de komende dagen 10.000 dollar (9.040 euro) doorbreekt.
Stijging van 236 procent op komst?
Ook een positief teken is dat twee Moving Averages elkaar kruisen. Een Moving Average (MA) betekent letterlijk bewegend gemiddelde, het is het voortschrijdend gemiddelde van een bepaalde periode.
Op de grafiek hieronder zie je de 50-dagen MA in het rood en de 100-dagen MA in het oranje. De rode lijn zegt meer over de kortere termijn en de oranje over de langere termijn.
Je ziet dat de rode lijn nu door de groene lijn breekt (derde cirkel). Dat noem je een bullish cross, en dat kan een positief teken zijn voor de toekomst.
De vorige keer dat dit gebeurde steeg de koers met ruim 236 procent tot de top van 13.800 dollar (12.500 euro). Die vorige keer was op 13 maart vorig jaar, dat zie je aan de eerste cirkel.
Wanneer de rode lijn juist onder de oranje lijn beweegt is dat een negatief teken. Dat zag je voor het laatst in september (tweede cirkel). De koers daalde toen drie maanden achter elkaar, tot het dieptepunt van 6.400 dollar (5.800 euro).
Maar pas op
Toch moeten we niet te vroeg juichen. Zo’n kruising kan je ook een vals signaal geven. In juni en augustus 2018 leek er ook een bullish cross voor te komen. Toch bleef de koers dalen. Om er zeker van te zijn dat de bullish cross geldig is kan het dus verstandig zijn om een aantal dagen af te wachten.
Wat verwachten we van bitcoin?
Leuk en aardig allemaal, maar wat kan je de komende dagen van de koers verwachten? Zoals altijd bespreken we twee scenario’s, een positief (bullish) en een negatief (bearish) scenario. Zo sta je nooit voor verrassingen! (En kunnen wij het nooit fout hebben)
Bullish
Als bitcoin boven de blauwe zone blijft, dan is de volgende weerstand 10.000 dollar (9.040 euro). De volgende weerstand is de bovenkant van het kanaal, rond 10.500 dollar (9.500 dollar).
Maar voor het zover is moet bitcoin toch echt die 10.000 dollar zien te doorbreken. En dat is nog lastig, want dat is een belangrijke zone.
Eind oktober lukt het bitcoin niet om boven de 10.000 dollar te blijven. En in de zomer van 2019 leek deze waarde juist een belangrijke ondersteuning. ‘We gaan nooit meer onder de 10k!’ werd er op Twitter geroepen. Tja, dan vraag je er ook een beetje om.
Maar ik dwaal af. 10.000 dollar is dus goed mogelijk komende week!
Bearish
Maar wat als bitcoin door de blauwe zone breekt? Dan kunnen we de eerste ondersteuning vinden aan de onderkant van het kanaal, op 9.000 dollar (8.140 euro).
En als ook het kanaal geen ondersteuning biedt, hebben we altijd nog de 200-dagen Moving Average. In eerdere analyses bespraken we dat dit een belangrijk niveau is in een bull market. Op dit moment bevindt dit niveau zich op 8.860 dollar (8.000 euro).