blog

Vitalik Buterin stelt snellere overgang naar Ethereum 2.0 voor

By 24 december 2019One Comment

De nieuwe versie van Ethereum komt er misschien wel sneller aan dan verwacht. Ethereum oprichter Vitalik Buterin stelt namelijk een manier voor om sneller over te stappen van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0.

Richting het nieuwe Ethereum

Een paar weken terug was er een update, de hard fork Istanbul. Die update maakt de weg vrij naar het nieuwe Ethereum

Maar de overgang van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0 kan sneller, volgens Buterin. In een nieuwe blogpost stelt hij een nieuwe manier voor om de blockchain van Ethereum 1.0 samen te voegen met de Ethereum 2.0 blockchain. Volgens Vitalik zorgt deze manier voor een soepelere overgang.

Zijn uitleg daarbij is, tja, lekker technisch:

‘Het Ethereum 1.0 systeem kan leven als een shard 0 op Ethereum 2.0. Validators kunnen zich dan aanmelden als Ethereum 1.0 validators, en moeten dan zowel een full node draaien op Ethereum 1.0 als Ethereum 2.0.’

Er is eerder al voorgesteld om de blockchain van Ethereum 2.0 te laten beginnen op 3 januari 2020. De blockchains van Ethereum 1.0 en Ethereum 2.0 zullen dan naast elkaar bestaan. Langzaam maar zeker wordt Ethereum 1.0 dan overgezet naar Ethereum 2.0.

Wat is Ethereum 2.0?

De belangrijkste eigenschap van Ethereum 2.0 is de overgang van Proof of Work naar Proof of Stake. Met Proof of Stake wordt het minen van Ethereum energiezuiniger. Bij Proof of Work mag iemand namelijk pas een blok aan de blockchain toevoegen als hij genoeg rekenkracht kan aanleveren. En rekenkracht kost energie.

Bij Proof of Stake mag iemand een blok aan de blockchain toevoegen als hij bewijst genoeg coins te bezitten. Het minen gaat dus niet meer met behulp van rekenkracht, maar door het bewijzen van bezit van coins. Die methode is een stuk energiezuiniger.

Wie weet dat de nieuwe versie van Ethereum een oppepper kan geven voor de prijs. Dat zou zeker welkom zijn, want de koers is sinds het toppunt van 2019 gedaald met ruim 60 procent. We houden de ontwikkelingen in ieder geval voor je in de gaten!

One Comment

Leave a Reply