blog

Verrassing! Bitcoin is geen activa, volgens Amerikaanse bank Goldman Sachs

By 27 mei 2020No Comments

Vandaag hield Goldman Sachs een conference call met investeerders over de huidige staat van de economie en de infatie. Maar belangrijker nog (voor ons dan), ook over bitcoin. Het gesprek draagt de titel “US Economic Outlook & Implications of Current Policies for Inflation, Gold and Bitcoin” zal worden gehouden door Sharmin Mossavar-Rahmani. Hij is Chief Investment Officer van Goldman Sachs’ Investment Strategy Group (ISG).

Maar ondanks de hype die eromheen hing, wil je de call als bitcoin-liefhebber waarschijnlijk niet terugzien.

Cryptocurrency’s zijn geen activaklasse

Volgens een dia die Zack Voell van Coindesk op Twitter deelt, heeft Goldman Sachs geen goed woord over voor bitcoin. “Cryptocurrency’s waaronder bitcoin zijn geen activaklasse.” De slide gaat verder met het opsommen van alle redenen waarom cryptocurrency’s geen activaklasse zijn. Bijvoorbeeld het feit dat crypto’s geen cashflow genereren zoals obligaties, niet gebruikt kunnen worden om de volatiliteit te temperen, en “geen bewijs tonen van het beschermen tegen inflatie”.

Goldman Sachs gaat niets met bitcoin doen

Uit de slides kunnen we ook opmaken dat Goldman Sachs waarschijnlijk geen crypto-diensten gaat aanbieden aan haar klanten. Dat blijkt uit de volgende passage: “Wij geloven ook dat, hoewel hedgefondsen de handel in cryptocurrency’s aantrekkelijk kunnen vinden vanwege hun hoge volatiliteit, die allure geen levensvatbare investeringsgedachte vormt.”

Verder legt de investeringsbank alle ouderwetse clichés over bitcoin en cryptocurrency op tafel. “Ondanks het feit dat de meeste cryptocurrency blockchains permanente en controleerbare openbare registers zijn, zijn cryptocurrency’s toch een bron van illegale activiteiten zoals Ponzi-schemes, ransomware, en het witwassen van geld,” aldus de slides.

De gifbeker is nog niet leeg, want ook worden verschillende cryptocurrency hacks vermeld. Zo werd er in 2018 voor meer dan 1 miljard dollar gestolen in crypto hacks. Dit is in 2019 wel gedaald tot 371 miljoen dollar.

Zoals je al merkt, Goldman Sachs heeft geen goed woord over voor bitcoin. Maar waarom heb je de mening van een bank nodig, wanneer je je eigen bank kan zijn?

Leave a Reply