blog

Verenigde Staten steeds dichter bij digitale dollar door Chinese dreiging

By 5 juli 2020No Comments

Op 30 juni 2020 hield de Senaatscommissie voor het bankwezen een hoorzitting over de toekomst van de digitale dollar. De druk om een digitale dollar te creëren neemt toe, omdat China onlangs is begonnen met het testen van zijn eigen digitale valuta. Deze wordt de DCEP genoemd en zal worden geïntegreerd in populaire toepassingen zoals WeChat en AliPay.

De angst is dat de invoering van de digitale yuan de internationale handel overneemt en snel populair wordt in opkomende markten.

Libra gaf het startschot

Het idee van een door de dollar gesteunde digitale valuta kreeg vorig jaar de aandacht van de mainstream media tijdens de hoorzittingen rondom Libra. Dit is de munt waar Facebook al een tijd aan werkt, een nieuw type digitale eenheid, ondersteund door een mandje met valuta’s en grondstoffen.

Hoewel projectleider David Marcus erop aandrong dat gebruikers van Libra geen vertrouwen hoeven te hebben in Facebook en dat Libra een gedecentraliseerde valuta wordt, oordeelden toezichthouders anders. Ze spraken hun bezorgdheid uit over de bedreiging op lange termijn van het traditionele financiële systeem. Op 9 juli 2019 verzochten de regulatoren om uitstel van het project.

In december bracht Libra een nieuwe roadmap uit, waarin verschillende digitale valuta’s worden voorgesteld die hun waarde ontlenen aan de USD, het Britse pond, de Zwitserse frank en andere. Hierdoor wordt er eigenlijk een laag bovenop het huidige financiële systeem gebouwd. Gebruikers zouden toegang krijgen tot deze digitale valuta’s via een op hun telefoon geïnstalleerde wallet en mogelijk via WhatsApp en Facebook Messenger.

Corona laat noodzaak zien

We spoelen even iets verder, naar het Amerika tijdens de coronacrisis. De overheid wil het volk een steuntje in de rug geven door 1.200 dollar per inwoner te geven. Ook dit was een nieuwe reden om na te denken over een digitale dollar, de distributie van die 1.200 dollar wordt in theorie efficiënter. Veel inwoners ontvingen dit bedrag namelijk via een papieren cheque. Daarnaast wachten nog steeds veel Amerikanen op hun geld. Ook is er voor 1,4 miljard dollar aan stimuluscheques naar dode mensen gestuurd.

Congresleden Rashida Tlaib en Pramila Jayapal bespraken een nieuw voorstel van 2.000 dollar per maand voor alle Amerikanen. Hiervoor schreven ze een voorstel genaamd de Automatic BOOST to Communities Act (ABC Act). Om de uitbetalingen te versnellen en te versoepelen zou het Congres de Amerikaanse centrale bank machtigen om FedAccounts, of Digital Dollar Account Wallets te maken. Hierdoor krijgen inwoners en bedrijven via een app op hun telefoon toegang tot het geld van de ABC Act.

Hiernavolgend was er op 30 juni een hoorzitting van het Comité van het Bankwezen en de Senaat over de digitale dollar

Het is onduidelijk hoe snel de digitale dollar ontwikkeld kan worden, de toenemende concurrentie uit China kan het duwtje in de rug zijn dat de Amerikaanse regelgevers nodig hebben.

Leave a Reply