blog

Veel litecoin miners gestopt na block halving

By 14 september 2019No Comments

Op maandag 5 augustus 2019 vond de litecoin block halving plaats. Dit houdt in dat de beloning voor miners in litecoin per transactieblok gehalveerd is. Veel cryptoliefhebbers keken daar reikhalzend naar uit: er komt in een minder snel tempo litecoin op de markt en met een gelijke vraag kan de prijs stijgen.

Maar er is ook een keerzijde. Litecoin miners ontvangen minder litecoin per transactieblok, en ontvangen daardoor minder of geen rendement meer. Sommige miners zijn daarom gestopt met minen of zijn overgestapt naar het minen van een andere cryptocurrency. De totale computerkracht op het litecoin netwerk is gedaald van 523 terahashes per seconde naar slechts 295 terahashes per seconde. Alleen al in augustus heeft het netwerk ruim dertig procent aan computerkracht ingeleverd.

Met hashes per seconde wordt het aantal berekeningen per seconde van een computer of processor bedoeld. Hoe hoger dit aantal is, hoe veiliger het netwerk van litecoin. Meer hashes per seconde betekent namelijk dat het moeilijker is om de litecoin blockchain te hacken.

Piek al voor de block halving

Opvallend genoeg werd de piek in computerkracht al behaald vóórdat de litecoin block halving een feit was. Op zondag 14 juli werd deze piek van 523 terahashes per seconde gehaald. Op 5 augustus vond de litecoin block halving plaats, toen had litecoin 458 terahashes per seconde. Maar na de block halving stopten miners massaal met minen.

Het is een aanname, maar het kan zijn dat miners nog snel litecoin wilden minen voordat de beloning werd gehalveerd. Nu je minder beloning krijgt en de hype van de halving weg is, is het minen van litecoin plots minder interessant geworden.

Maar alles moet in perspectief bekeken worden. Het aantal miners is nu net iets lager dan in mei dit jaar. En op jaarniveau is litecoin er juist op vooruit gegaan als je kijkt naar de groei van de computerkracht.

Wat deed de litecoin block halving met de koers?

De hype rondom de litecoin block halving in de eerste helft van dit jaar enorm, litecoin was één van de best presterende cryptomunten. Van de bodem in december 2018 tot en met de piek op 22 juni is de koers met ruim 560 procent gestegen! Een stijging van 19,66 euro naar 128,52 euro op het hoogtepunt.

Maar dat duurde niet lang. Al op 23 juni begon de koers met dalen. Op 29 augustus werd met 56,30 euro de laagste waarde sinds de top gehaald. Dat is een daling van ruim 56 procent. Tja, het kan snel gaan zullen we maar zeggen! Maar ook hierbij kan gezegd worden: in vergelijking met eind 2018 zit litecoin nog steeds in de lift.

Leave a Reply