blog

Vanaf 1 juli kunnen 4.000 Duitse institutionele partijen Bitcoin kopen

By 1 mei 2021No Comments

Vanaf 1 juli mogen Duitse ‘Spezialfondsen’ maximaal 20 procent van hun vermogen omzetten in cryptomunten. Dat laat het Duitse Börsen-Zeitung weten (achter betaalmuur).

Een belangrijke mijlpaal

Dit is erg goed nieuws voor de institutionele adoptie van cryptocurrency’s in Duitsland.

Frank Schäffler is Duits parlementlid, in een interview met Decrypt vertelt hij over deze mijlpaal: ‘De toevoeging van crypto-activa in Spezialfonds is een belangrijke stap voor de acceptatie van digitale valuta. De wet gaat de juiste richting op en we kunnen dit alleen maar toejuichen.’

Groot geld gaat naar bitcoin

Een Spezialfonds is een investeringsfonds gericht op institutionele partijen. Dat kunnen allerlei fondsen zijn, denk bijvoorbeeld aan vermogensbeheerders, verzekeraars en pensioenfondsen. In totaal zullen ongeveer 4.000 bestaande beleggingsfondsen in aanmerking komen om in bitcoin en andere crypto-activa te investeren.

Sven Hildebrandt is CEO van het Duitse Distributed Ledger Consulting (DLC). In een interview met Decrypt: ‘Dit is enorm.’ Er wordt voor ongeveer 1,2 biljoen euro geïnvesteerd in Spezialfondsen, en ‘op dit moment heeft nog 0% blootstelling aan cryptocurrency’s, simpelweg omdat dat nog niet mag.’

Theoretisch gezien kan er alleen al via Spezialfondsen tot 350 miljard euro naar de cryptomarkt stromen. Ter vergelijking: bitcoin’s huidige marktwaarde is nu 839 miljard euro.

Eenvoudig toegang tot bitcoin

Spezialfondsen zijn vergelijkbaar met Special Investment Funds (SIF’s) in Luxemburg en Qualifying Investor Funds (QIF’s) in Ierland.

Al deze investeringsinstrumenten zijn aantrekkelijk voor institutionele partijen omdat ze flexibiliteit bieden, en veel minder restrictief zijn wat betreft liquiditeit, diversificatie, beperkingen op leningen en hefboomwerking.

Tegelijkertijd biedt een robuust regelgevingskader zekerheid voor beleggers.

Dit is niet de eerste keer dat Duitsland met gunstig nieuws komt voor de crypto-industrie. Begin 2020 werd bekend dat banken cryptocurrency’s mogen verkopen en opslaan. Hauck & Aufhäser, een van Duitsland’s oudste banken, maakte gebruik van de gunstige regelgeving en gaat samen met fintechbedrijf Kapilendo een fonds lanceren gericht op cryptocurrency’s. Het fonds is wel gericht op de grote portemonnee, vanaf 200.000 euro.

Leave a Reply