blog

‘Uitvinder van ICO: afpersing van 12 miljoen dollar aan ethereum’

By 23 september 2019No Comments

Twee Amerikanen zijn gearresteerd voor hun vermeende rol in een reeks cryptocurrency afpersing van miljoenen dollars. Een van deze twee is een voormalig adviseur van verschillende blockchain projecten zoals Ethereum.

Voor miljoenen aan afpersing

Volgens een verklaring van het Department of Justice zijn voormalig Ethereum adviseur Steven Nerayoff en Michael Hlady gearresteerd nadat ze hadden gedreigd om een start up te vernietigen. Ze eisten miljoenen dollars aan ether van het nieuwbakken bedrijfje.

In de verklaring staat dat Nerayoff en Hlady een ouderwetse shakedown hebben uitgevoerd, maar dan met moderne middelen.

Belangrijk om te weten is dat Nerayoff een grote rol speelde bij de ontwikkeling van ICO’s via Ethereum. Op zijn eigen website beweert hij de Architect van de ICO te zijn.

De verklaring van de rechtbank gaat in op twee afpersingen aan hetzelfde bedrijf uit Seattle.

De eerste afpersing

In juli 2017 was een bedrijf bezig om een ICO (initial coin offering) op te zetten om fondsen te werven. Het bedrijf van Nerayoff zou hierbij adviseren, aldus de contracten.

Volgens dat contract stemde Nerayoff ermee in om de ICO te realiseren in ruil voor 22,5 procent van alle ingezamelde ether maar ook 22,5 procent van de uitgegeven tokens.

Maar enkele dagen voordat de ICO zou beginnen, zou Nerayoff naar verluidt meer van het bedrijf hebben geëist.

Volgens de verklaring vroeg Nerayoff dat zijn aandeel werd verhoogd met 17.000 ETH, ten opzichte van de oorspronkelijk overeengekomen 13.000 ETH. Destijds was dat ongeveer 8,75 miljoen dollar waard.

Nerayoff wordt ervan beschuldigd van dreiging om het bedrijf te vernietigen als zij niet zouden voldoen aan deze eis. Het bedrijf betaalde, maar zei dat ze hiervoor geen diensten van Nerayoff kregen.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


De tweede afpersing

Het bedrijf werd vervolgens voorgesteld aan een van de medewerkers van Nerayoff, Michael Hlady. Hij werd omschreven als de “operations guy.” Hlady vertelde dat hij deel uitmaakte van verschillende overheidsinstanties, waaronder de NSA en de CIA. Hij zou ook hebben gezegd dat hij een staatshoofd zou hebben neergehaald.

In maart 2018 eiste Nerayoff een lening van 10.000 ETH van het bedrijf. Dat was op dat moment ongeveer 4,45 miljoen dollar. Zou hij die lening niet krijgen, dan zou hij het bedrijf met de grond gelijkmaken.

Het bedrijf voldeed aan die eis maar de lening werd nooit terugbetaald. De aanklacht gaat nog even verder.

De aanklagers (dus van het naamloze bedrijf) sliepen vanwege slecht weer in het huis van Nerayoff in New York. In het holst van de nacht kwamen Hlady en Nerayoff zijn slaapkamer binnen om hem te bedreigen om om meer geld te eisen.

Waar staan we nu?

Nerayoff verscheen gisteren in de rechtbank en is op borgtocht vrijgelaten voor 750.000 dollar. Hlady woonde gisteren ook de rechtszaak bij en is bevolen om volgende week weer te verschijnen.

Het leest weg als een spannende detective, en de beschuldigingen zijn niet mals. Maar Nerayoff en Hlady zijn nog niet schuldig of onschuldig bevonden. Mochten ze wel schuldig zijn dan kan het duo een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Leave a Reply