blog

Toename aantal Bitcoin op DeFi 20 keer groter dan heel Lightning Network bij elkaar opgeteld

By 11 september 2020No Comments

Afgelopen week is het aantal bitcoin wat vastgezet is in gedecentraliseerde financieringsprojecten met 30% gestegen. Dat ging gepaard met prijsdalingen van bitcoin en van ethereum.

Waarde gaat op en neer

De totale vergrendelde dollarwaarde kan op en neer gaan doordat de koersen beweeglijk zijn, zelfs als er geen verandering is in het aantal vergrendelde tokens. In de afgelopen week daalde de waarde van alle vergrendelde cryptocurrency’s van 9,6 miljard dollar op 2 september naar 6,11 miljard dollar op 10 september. Deze klom vervolgens weer naar 7,82 miljard dollar.

Factor 20

Volgens DefiPulse is het aantal vergrendelde bitcoin gestegen van 67.038 op 2 september tot het huidige hoogste punt ooit van 87.752. Dit betekent een stijging van 30,9%. Deze toename alleen al is 20 keer groter dan het aantal bitcoin dat momenteel gebruikt wordt op het Lightning Network (1.061,5 BTC).

Ingewikkeld he

Deze bitcoins worden overigens niet letterlijk vastgezet op de verschillende DeFi-protocollen, dat kan namelijk niet. DeFi draait op de blockchain van Ethereum en daar kun je geen bitcoins op verzenden. Maar er zijn wel tussenoplossingen, bitcoins worden vastgezet op de blockchain van Bitcoin en deze worden uitgegeven als een één-op-één token op Ethereum. Dit worden WBTC’s genoemd, waarbij de W staat voor wrapped.

Meer dan de helft van alle vergrendelde bitcoins op Ethereum zijn WBTC’s. Tussen 2 september en nu zijn er 13.000 WBTC’s bijgekomen, wat het totaal brengt op 52.700.

RenVM, waarmee gebruikers ook hun BTC op Ethereum kunnen bewaren, houdt 17.630 BTC vergrendeld en dat aantal is sinds het begin van de maand met meer dan 2.500 bitcoins gegroeid.

Lightning blijft achter

Daarentegen vertegenwoordigt het Lightning Network van Bitcoin slechts 1,2% van de totale bitcoins die zijn vergrendeld in DeFi. Deze maand zijn er op het Lightning Network slechts 4 bitcoins bijgekomen.

Nog een mooie stat, sinds het begin van het jaar zijn er 198 bitcoins op het Lightning Network bijgekomen, terwijl er meer dan 50.000 WBTC’s zijn bijgekomen in diezelfde tijd. Dit illustreert de populariteit van DeFi, maar ook het gevaar voor veel investeerders, mocht dit verkeerd gaan.

Ethereum spoorloos

Er is nog iets vreemds gaande als je kijkt naar de cijfers op DefiPulse. Het aantal ethereums wat vastgezet is in DeFi nam deze maand met 5 miljoen af volgens Defipulse. Verwacht wordt dat dit komt omdat deze ethers zijn overgeheveld van Uniswap naar SushiSwap (en andere concurrerende protocollen), maar dat deze nog niet zijn opgenomen in de data van DefiPulse.

Leave a Reply