blog

Amerikaanse belastingdienst: ‘625.000 dollar als je Monero (XMR) kraakt’

By 10 september 2020No Comments

De Amerikaanse belastingdienst (IRS) neemt verregaande stappen om de herkomst van cryptocurrency transacties te traceren. Bij bitcoin is dat moeilijk, maar kan dat wel. Alle transacties worden namelijk vastgelegd op de bitcoin blockchain. Hoewel ontvangstadressen pseudo anoniem zijn, kan je met enige moeite de identiteit achterhalen van iemand die bitcoin verstuurt.

Maar met een privacy-coin zoals Monero is dat vrijwel onmogelijk. De Amerikaanse belastingdienst is bereid om 625.000 dollar te betalen aan degene die het lukt om Monero te kraken, zodat de overheidsdienst transacties op de blockchain kan volgen. Dat blijkt uit een openbaar document (let op: PDF) dat de IRS deze week deelde.

Een bonus in twee fases

De IRS is op zoek naar een systeem dat informatie kan achterhalen van een Monero-gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de exacte tijd en datum van een transactie, en hoeveel iemand verstuurt. Daarnaast wil de IRS ook graag gebruikmaken van geavanceerdere tools, zoals het statistisch voorspellen wanneer een bepaald wallet-adres een transactie maakt.

Slimme programmeurs en hackers hebben tot 16 september om te reageren op het voorstel van de IRS. Ze kunnen kans maken op 500.000 dollar wanneer zij binnen acht maanden een werkend concept ontwikkelen die de privacy van de Monero-blockchain kan kraken. Daarna krijgen ze 125.000 dollar wanneer een pilot geslaagd is en geaccepteerd wordt door de Amerikaanse overheid.

Moeite om de blockchain te traceren

Volgens de IRS worden privacycoins zoals Monero steeds vaker gebruikt voor illegale activiteiten. Dat leggen zij in hun document verder uit: ‘In april 2020 kondigde de ransomware-groep Sodinokibi aan dat zij de voorkeur geven aan Monero (XMR) boven Bitcoin (BTC), vanwege privacy.”

Tot zover hebben bedrijven zoals Chainalysis meegeholpen met de Amerikaanse overheid om criminele activiteiten te traceren op blockchains van populaire cryptocurrency’s zoals bitcoin. Maar zelfs Chainalysis heeft moeite met het uitvogelen van de werking van Monero.

Blockchain analysebedrijf CipherTrace beweerde een oplossing in huis te hebben. Deze oplossing krijgt alleen veel kritiek binnen de gemeenschap van Monero. Monero-gebruikers willen vooral bewijzen zien, voordat ze het geloven.

Leave a Reply