blog

Timo’s take: Wordt Cardano (ADA) het nieuwe Ethereum (ETH)?

By 23 januari 2021No Comments

De cryptomarkt bestaat uit heel veel cryptocurrencies waarvan veel een specifiek doel hebben. Kijken we naar bitcoin (BTC) dan is dit het doen van directe (peer-to-peer) transacties over het internet. Ethereum (ETH) kan daarentegen veel meer. Dankzij smart contracts kunnen ontwikkelaars er namelijk applicaties op ontwikkelen. Ethereum zit al lange tijd op de troon van grootste altcoin op de markt. Maar wordt 2021 het jaar dat Cardano (ADA) een deel van deze dominantie kan afsnoepen? Vorige week besprak ik het enorme steunpakket van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden dat wel eens goed uit kan gaan pakken voor bitcoin. In de Timo’s take van deze week kijk ik naar hoe en wanneer Cardano de concurrentie aan kan gaan met Ethereum.

Ethereum is populair maar kampt met problemen

Zoals gezegd is Ethereum het grootste smart contract-netwerk op de markt. In 2020 en 2021 is de populariteit alleen maar toegenomen. Het afgelopen jaar nam het aantal unieke adressen op het netwerk met 55% toe tot 133,5 miljoen. Deze groei lijkt voornamelijk aangedreven te worden door de Decentralized Financed (DeFi) maar hoe lang zal Ethereum deze koppositie kunnen behouden? Deze vraag is zeker relevant nu Ethereum door deze enorme populariteit met hoge transactiekosten kampt.

De markt kent meerdere zogenaamde “Ethereum killers,” projecten die hetzelfde doel dienen als Ethereum, maar op een efficiëntere of andere manier. Dit zijn bijvoorbeeld Tezos (XTZ) en NEO (NEO). Welk project ik zelf interessant vind is Cardano. Een van de redenen waarom ik het project interessant vindt is het feit dat de ontwikkeling ervan gebaseerd is op wetenschappelijke methode. Alle code en principes worden grondig nagekeken (peer reviewed). Doordat Cardano daarnaast gebaseerd is op een Proof-of-Stake (PoS) protocol is het ook nog eens vele malen beter op te schalen in vergelijking met Ethereum

Feit blijft dat het project al lange tijd in ontwikkeling is en eigenlijk nog niet zo heel veel bereikt heeft, afgezien van de grote Shelley update natuurlijk. Maar dit hoort naar mijn mening bij de grondige ontwikkeling van een groot project als Cardano. Daar kan echter binnenkort verandering in komen. In maart, of in ieder geval voor de eerste helft van 2021, staat namelijk Goguen gepland.

Goguen: De update waar iedereen naar uitkijkt

Goguen is een grote update die de smart contract-functionaliteit moet gaan activeren. Daarnaast zullen projecten hun eigen tokens aan kunnen gaan maken, zoals dat op Ethereum ook kan in de vorm van ERC-20 tokens. Dat klinkt allemaal veelbelovend natuurlijk, maar hoe gaat Cardano projecten van Ethereum afsnoepen?

Ten eerste introduceert Cardano Plutus als programmeertaal. Daarnaast heeft het project als doel om meerdere programmeertalen te ondersteunen. Dit is belangrijk omdat de drempel voor ontwikkelaars om op Cardano te bouwen zo lager wordt. Niet alle ontwikkelaars hebben ervaring met Ethereums programmeertaal Solidity. Hierdoor zullen zij wellicht de stap om op dat netwerk te ontwikkelen niet zetten. Cardano hoopt dat probleem op te lossen.

Daarnaast is er ook de “ERC-20 converter.” Dit is een programmaatje dat direct op Ethereum-projecten gericht is. Het helpt deze projecten namelijk om hun ERC-20 tokens, dat zijn crypto’s die gebaseerd zijn op Ethereum, over te hevelen naar Cardano. Het wordt hiermee zeer gemakkelijk voor projecten om te verhuizen naar Cardano. Of deze projecten dit ook daadwerkelijk gaan doen blijft echter afwachten. Wellicht zullen veel projecten in eerste instantie afwachten om te zien of Cardano de beloften waar kan maken. Desalniettemin verwacht ik dat Cardano in combinatie met de groeiende DeFi-markt wel eens hoge ogen kan gaan gooien in 2021!

Leave a Reply