Bitcoinblog

Timo’s take: Hoe Cardano (ADA) en Ethereum (ETH) de wereld volledig kunnen veranderen, antigif tegen FUD

By 6 juni 2021No Comments

Wanneer je elke dag de crypto koersen in de gaten houdt dan zal je merken dat dit een behoorlijke emotionele rollercoaster kan zijn. Je ziet de koers hard dalen, vraagt jezelf af of je moet verkopen en krijgt vervolgens grote spijt nadat je dit ook daadwerkelijk hebt gedaan. Door naar de fundamentele factoren van projecten en de toekomstige mogelijkheden te kijken, is die rollercoaster voor mij slechts bijzaak.

In Timo’s take van deze week leg ik uit waarom ik verwacht dat de crypto-industrie een enorme impact kan gaan hebben op onze wereld. Dit als antigif tegen de enorme hoeveelheid fear, uncertainty, and doubt (FUD) die we de afgelopen weken over ons heen hebben gekregen. Want wat veel mensen lijken te vergeten is dat blockchain en crypto daadwerkelijk de potentie hebben om de wereld echt te verbeteren.

Het financiële systeem is corrupt

Begin deze week schreef ik een artikel over een livestream van Cardano (ADA) oprichter Charles Hoskinson. In zijn video sprak hij niet alleen de Cardano-community toe maar de hele crypto community. Zijn boodschap: Het huidige financiële systeem is corrupt en crypto gaat dat veranderen.

In zijn monoloog haalde Hoskinson verschillende problematische dingen aan die de opkomende crypto-markt eigenlijk met gemak op kan gaan lossen. Zo benoemde hij de arme boeren in ontwikkelingslanden die door grote droogte nog minder hebben en hierdoor geld moeten lenen van de banken om te kunnen overleven. Zij betalen hier vaak een hoge rente over, wat natuurlijk een nog groter probleem veroorzaakt voor deze boeren.

Geld is, hoe je het ook went of keert, een van de belangrijkste dingen in onze wereld. Het maakt een complexe economie mogelijk en geeft mensen meer vrijheid en zekerheid. Maar zodra corruptie in beeld komt wordt dit een ander verhaal. Naar schatting kost corruptie als omkoping en belastingontduiking ontwikkelingslanden per jaar meer dan een biljoen dollar. Dit geld wordt dus niet geïnvesteerd in de economie, wat de groei van deze landen verder vertraagt.

Vervelende Elon Musk

Naast corruptie hebben we nog het simpele feit dat veel mensen in de wereld niet eens toegang hebben tot bankdiensten. Vanochtend was te lezen hoe 70% van de inwoners van El Salvador geen bankrekening heeft. Dit betekent dat deze mensen niet mee kunnen doen aan de bredere economie, wat een verdere vertraging van de groei betekent.

Hoe kan crypto hier een oplossing bieden? Bitcoin (BTC) maakt het mogelijk voor mensen om waarde daadwerkelijk in eigen bezit te hebben en dit te versturen zonder dat daar een tussenpartij bij nodig is. De bredere crypto-sector met projecten als Ethereum (ETH), Cardano en Chainlink (LINK) maken daarnaast een breed scala aan andere financiële diensten mogelijk. Denk aan automatische verzekeringen voor boeren gebaseerd op meteorologische data (bij droogte wordt automatisch een bedrag uitgekeerd), en microleningen voor ondernemers in Afrika.

Dit en nog veel meer is mogelijk met crypto. Dat maakt dat ik volop blijf vertrouwen in de toekomst die crypto zal helpen vormgeven. Ondanks een vervelende Elon Musk, angstige berichten uit China en mogelijke strenge reguleringen. Crypto stopt voor niemand.

Leave a Reply