Bitcoinblog

Timo’s take: Heeft bitcoin (BTC) de top bereikt? Waarom ik denk van niet

By 30 mei 2021No Comments

De afgelopen weken is de cryptomarkt flink opgeschud. We zagen de bitcoin (BTC) koers met meer dan 50% in waarde dalen vanaf zijn huidige all-time high (ATH), cardano (ADA) vanaf $2,50 terugschieten naar $1 en de totale marktkapitalisatie met ruim $1 biljoen terug naar beneden storten. Was dit het einde van de bullmarkt en gaat bitcoin nu zonder tussenstop naar $0? Ik denk het niet.

De oorzaak

Vorige week schreef ik al over de recente dalingen. De oorzaak was grote paniek onder investeerders en dan vooral investeerders die pas net de markt hebben betreden. Zij verkochten na de berichten van Elon Musk massaal. Nadat er vervolgens nog meer paniek ontstond na nieuws uit China zette de paniek door. Gelukkig zien we langzaamaan de rust weer wat terugkeren en de koersen nu mogelijk een bodem vormen.

Was deze correctie iets unieks? Aangezien de bitcoin prijs een directe weerspiegeling is van vraag en aanbod, is de koers altijd al volatiel geweest. Kijken we bijvoorbeeld naar de correcties die in het verleden plaats hebben gevonden dan zien we dat de recente daling de op vijf na hevigste correctie ooit was. De top 3 correcties bedroegen allemaal prijsdalingen van meer dan 80%. En bitcoin bestaat nog steeds.

Was $60.000 de top?

Dan rest de vraag, was de bitcoin prijs van $60.000 de top van deze cyclus? Vooropgesteld weet natuurlijk niemand wat de koers gaat doen in de toekomst. Wel kunnen we kijken naar een aantal factoren, waaronder patronen in het verleden en modellen van analisten. Een zo’n model is het stock-to-flow (S2F) model van PlanB. Zijn model kijkt naar hoeveel nieuwe bitcoins er de markt komen en hoeveel bitcoins er al in circulatie zijn. En volgens dit model zijn we er nog langer niet.

Andere signalen

Wanneer we naar het verleden kijken dan zien we dat bitcoin nog niet de verwachte beweging heeft gemaakt na de meest recente bitcoin halving (een mechanisme dat de beloningen van miners elke vier jaar halveert en bitcoin schaarser maakt). Dit wordt mooi weergegeven in de onderstaande grafiek waar de zwarte lijn de huidige koers voorstelt en de groene en rode lijnen de koersen uit het verleden zijn. Onderaan vind je het aantal dagen sinds de meest recente halving. Kortom, voor de groene lijn was dat de halving in 2012, voor rood 2016 en zwart 2020.

Nogmaals, dergelijke modellen en vergelijkingen zijn uiteraard geen garantie. Zelf zie ik echter dat de cryptomarkt roodgloeiend is (in de positieve zin), met grote institutionele investeerders die instappen en crypto startups die enorme vooruitgangen boeken.

Vanochtend schreef ik nog een artikel over Circle, het bedrijf achter de USD Coin stablecoin. Dat bedrijf haalde $440 miljoen op bij investeerders, de grootste investering ooit in een crypto-bedrijf. Voor mij is echter het interessantste gegeven dat van de 12 grootste crypto startup investeringen ooit, maar liefst vijf dit jaar werden gedaan. Vergeet ook niet het nieuws van president Biden die weer een astronomisch bedrag de economie in wil pompen en zo weer duizenden miljarden dollars bij gaat printen, wat waarschijnlijk zal leiden tot inflatie. Nee, de crypto trein is wat mij betreft nog enkel op stoom aan het komen.

Leave a Reply