blog

Digitale valuta China kan op blockchain van Ethereum of Facebook

By 31 mei 2021No Comments

Tijdens één van de bijeenkomsten van het International Finance Forum (IFF) zei Yao Qian, hoofd van het wetenschappelijke en technologische toezichtsbureau bij de China Securities Regulatory Commission (CSRC), dat een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) rechtstreeks op Ethereum zou kunnen draaien. Ook zou een CBDC uitgerold kunnen worden op de blockchain van Diem, het project van Facebook. Hij heeft het dan alleen over de operationele architectuur, niet over eventuele wenselijkheid.

Ethereum en Facebook

‘We kunnen ons voorstellen dat als de digitale valuta van de centrale bank rechtstreeks op blockchain-netwerken zoals Ethereum en Diem draait, de centrale bank hun BaaS-diensten kan gebruiken om de digitale valuta van de centrale bank rechtstreeks aan gebruikers te leveren zonder tussenpersonen,’ aldus Yao.

BaaS staat voor Blockchain as a Service en kun je zien als een dienst geleverd door een derde partij.

Zeven stappen

Yao benoemde zeven stappen waarmee rekening moet worden gehouden bij het onderzoeken en ontwikkelen van een CBDC:

  1. Technische route
  2. Waardekenmerken
  3. Operationele architectuur
  4. Rentetoename
  5. Distributie
  6. Implementatie van smart contracts
  7. Regelgeving

De functionaris merkt op dat een digitale valuta geen ‘eenvoudige simulatie’ van fysiek geld kan zijn, wat pleit voor het creëren van slim geld. Hij ging ook in op de kwetsbaarheden waar smart contracts nog mee te maken hebben en vindt dat die technologie nog niet volwassen genoeg is. Als het gaat om regelgeving, pleit Yao voor het vinden van de perfecte balans tussen het beschermen van de privacy van gebruikers en het zorgen voor naleving van de basisrichtlijnen tegen witwassen en know-your-customer (KYC).

Veel invloed

Yao, die liefkozend de ‘Crypto Dad’ van China wordt genoemd, staat bekend als een van de meest invloedrijke mensen in de blockchain-industrie. Hij stond aan het roer van de dochteronderneming van de People’s Bank of China (PBOC) voor onderzoek naar digitale valuta voordat hij in september 2019 werd vervangen door Mu Changchun.

In zijn toespraak waarschuwde hij echter dat hij alleen zijn persoonlijke standpunten uitte, die niet die van de People’s Bank of China vertegenwoordigen.

Leave a Reply