blog

Timo’s take: Cardano (ADA), wanneer krijgen we die smart contracts nou?

By 10 april 2021No Comments

In maart werden een aantal grote aankondigingen gedaan vanuit het Cardano (ADA) kamp, en werd ook een belangrijke mijlpaal bereikt. Maar wanneer kunnen we eigenlijk het echte vuurwerk verwachten? In Timo’s take van deze week zet ik nog eens even duidelijk op een rijtje wat er dit jaar staat te gebeuren met Cardano!

Cardano en zijn trage vooruitgang

Maar eerst, wat is er zo bijzonder aan Cardano dat we het er de hele tijd over moeten hebben? Persoonlijk vind ik het project om verschillende redenen interessant. Ten eerste is er de onderliggende technologie die uiteindelijk superieur moet worden aan die van Ethereum (ETH). Het is de bedoeling dat het netwerk sneller, schaalbaarder en goedkoper moet worden dan Ethereum. En met Ethereum dat last heeft van hoge transactiekosten is zo’n alternatief meer dan nodig op dit moment.

Toch is er ook kritiek op Cardano omdat het op veel vlakken eigenlijk nog niet veel tastbaars heeft neergezet, althans zo lijkt het voor de gemiddelde crypto-enthousiasteling die we veel in onze community zien. Het ontwikkelingsproces van Cardano is inderdaad traag en smart contracts zijn er ook nog niet, dus de concurrentie aangaan met Ethereum zit er nog niet in. Maar dat komt ook weer door de manier waarop Cardano wordt ontwikkeld. Dit gebeurt namelijk over het algemeen middels de wetenschappelijke methode. Dit houdt in dat alles stapsgewijs gaat en dat alles grondig wordt nagekeken om eventuele bugs op te sporen.

Overigens zien we hier en daar al wel bedrijven en organisaties gebruikmaken van het platform dat Cardano biedt. Afgelopen week maakte de Cardano Foundation onder andere bekend dat Scantrust nu gebruikmaakt van het netwerk voor een supply chain-oplossing. De oplossing moet toeleveringsketens transparanter gaan maken, iets waar een wijnproducent uit Georgië al gebruik van maakt.

Cardano in 2021: Krijgen we eindelijk smart contracts?

Door alle berichtgeving over Cardano ben je, zoals ik, wellicht het overzicht een beetje kwijt. En dat is ook niet zo gek, want er gebeuren veel dingen tegelijk binnen het project. Begin maart arriveerde de Mary update. Deze update maakte het voor gebruikers mogelijk om eigen cryptocurrencies te lanceren op Cardano. Eind maart werd het netwerk eindelijk volledig gedecentraliseerd, waarmee dus een belangrijke mijlpaal werd bereikt. En in maart werd ook nog eens de roadmap voor Alonzo, de volgende grote update, bekendgemaakt.

Goed, tijd om alles eens even op een rijtje te zetten dus! Zoals het er nu naar uitziet kunnen ontwikkelaars die samenwerken met het Cardano-team al over enkele weken beginnen met het testen van smart contracts op een private testnet. Deze fase zal tot midden mei duren, mits alles naar behoren verloopt natuurlijk. Op dit testnet kunnen onder andere gedecentraliseerde applicaties (gebouwd met smart contracts) en non-fungible tokens (NFT’s) getest gaan worden.

Vervolgens zal gedurende de maand mei door andere teams getest worden terwijl het Cardano-team de code langzaam integreert met het netwerk en de wallet software. Daarna zal ergens eind mei/begin juni het testen met gebruikers beginnen en worden de laatste puntjes op de i gezet. En dan komt de officiële lancering wel heel dichtbij. Mocht alles in orde zijn, dan zal er een code freeze plaatsvinden die vier weken in beslag neemt. Gedurende deze periode kunnen bijvoorbeeld exchanges zich voorbereiden op de grote update.

Cardano_ADA_Roadmap_Alonzo
Bron: Cardano Foundation

Dus wanneer zal Cardano dan eindelijk volledig operationeel worden? Naar verwachting zal dit “laat in de zomer” zijn, dus ergens gedurende het derde kwartaal. Houd hierbij rekening met het feit dat problemen tijdens de tests vaak tot vertraging kunnen leiden. Een meer specifieke datum zal waarschijnlijk tijdens het Cardano 360 evenement in april bekend worden gemaakt. Ook al is de ADA koers misschien wat saai, ik blijf het project in ieder geval goed in de gaten houden! Zal het op tijd klaar zijn om de concurrentie met Ethereum aan te kunnen gaan?

Leave a Reply