blog

Timo’s take: Brengen projecten als Cardano (ADA) de Afrikaanse economie op gang?

By 1 mei 2021No Comments

Crypto is een ongekende kans voor heel veel investeerders. De afgelopen jaren presteerden de digitale activa zo goed dat traditionele activa zoals aandelen qua rendement nog maar een klein stipje in de achteruitkijkspiegel zijn. Een van de redenen waarom crypto de afgelopen tijd zo hard is gegaan, is het feit dat veel investeerders enorme potentie zien in de sector, potentie om de wereld te verbeteren.

Blockchain een onderdeel van de oplossing

Men vergelijkt de opkomst van de crypto-sector met de komst van het internet. Dat zorgde voor een enorme revolutie wereldwijd met mensen die plotseling toegang kregen tot oneindig veel informatie en bedrijven die hun producten en diensten overal ter wereld aan konden bieden. Kan blockchain eenzelfde impact hebben op de wereld? Ik denk van wel.

We hebben veel problemen in de wereld. Denk aan klimaatverandering, ontspoorde monetaire systemen waar de geldprinters overuren draaien en ook honderden miljoenen zo niet miljarden mensen die geen toegang tot het internet en bankdiensten hebben. Dit zijn uiteraard slechts een aantal van de grote problemen in de wereld. Maar ik denk dat crypto en blockchain hier veel kunnen gaan betekenen.

Kijk bijvoorbeeld naar klimaatverandering. Blockchain-projecten bieden verschillende oplossingen om een steentje bij te dragen aan het oplossen van dit probleem; van transparante geautomatiseerde supply chains tot smart grids in woonwijken die het uitwisselen van elektriciteit opgewekt met de zonnepanelen op je dak mogelijk maken. Blockchain maakt het ons mogelijk om dergelijke systemen op een eerlijke, transparante en efficiënte manier in de praktijk te brengen.

Dat klinkt wellicht wat futuristisch. Terwijl deze oplossingen volop in ontwikkeling zijn, zien we ze eigenlijk nog niet grootschalig in de praktijk. Een gebied waar ik sneller een verschil in de praktijk verwacht te zien, is het inclusiever maken van economieën wereldwijd. Dit betekent het voor iedereen mogelijk maken om deel te nemen aan de economie van zijn land of de wereld.

Cardano (ADA) actief in Afrika

Alleen al in de sub-Sahara op het Afrikaanse continent hebben volgens de Wereldbank 350 miljoen mensen geen toegang tot bankdiensten. Dat betekent geen digitaal trackrecord, geen leningen en geen geld op een veilige plek kunnen bewaren voor hen. Bovendien betekent het voor deze mensen dat zij zeer moeilijk deel kunnen nemen aan de lokale economie. Deze week zagen we op dit gebied een aantal positieve ontwikkelingen.

Zo maakte Input Output, de ontwikkelaar van Cardano (ADA), bekend dat het samen gaat werken in twee Afrikaanse landen. In Ethiopië zal het 5 miljoen studenten een digitale identiteit geven en hen de mogelijkheid geven hun prestaties vast te leggen op de blockchain. In Tanzania zal het in samenwerking met World Mobile infrastructuur aanleggen om iedereen met het internet te verbinden en hen ook een digitale identiteit te geven.

Mocht dit goed van de grond komen dan zouden de economieën in deze landen wellicht een mooie boost krijgen doordat men toegang krijgt tot educatie, gezondheidszorg en bovenal de economie. Vorige week schreef ik over SafeMoon dat eigenlijk geen use-case heeft. Crypto is veel meer dan dat. Het kan in de toekomst van grote betekenis zijn voor grote vraagstukken in de wereld. Dit is dan ook waarom ik de crypto-wereld zo fascinerend vind!

Leave a Reply