Bitcoinblog

Timo’s take: Bitcoin ‘Death Cross’ – Dit gebeurde er in het verleden

By 15 januari 2022No Comments

“Angst is een slechte raadgever,” luidt de uitdrukking. Maar wanneer je een nieuwsartikel voorbij ziet komen met daarin de woorden Bitcoin (BTC) en “Death Cross,” dan zullen waarschijnlijk allerlei doemscenario’s door je hoofd spoken. Is het echt zo slecht als het klinkt? In Timo’s take van deze week een blik op de geschiedenis death crosses op de bitcoin grafiek!

Wat is het?

Maar eerst de vraag; wat is zo’n death cross? Technische analisten noemen de doorkruising van de 50-dagen moving average (MA) door de 200-dagen MA een death cross. Het gaat dan dus om het van bovenaf doorkruisen van de 200-MA door de 50-MA. Andersom spreken we over een golden cross.

Het death cross is voor veel investeerders een belangrijke indicator. In het verleden ging het signaal vooraf aan meerdere grote bearmarkten op de traditionele markten zoals die in 1974 en 2008. Ook op de bitcoin grafiek vinden we meerdere death crosses terug. Daar zien we meteen dat een death cross niet meteen betekent dat alles volledig instort.

Bitcoin death crosses

Voor het eerste echte death cross op de bitcoin grafiek van crypto exchange Coinbase, moeten we helemaal terug naar 2018. Na een bizarre bullmarkt die meerdere jaren duurde, waarin bitcoin in het laatste jaar met 2.000% in waarde steeg, zien we in maart 2018 een death cross.

Dit death cross werd gevormd nadat bitcoin al met 50% in waarde was gedaald, wat meteen laat zien dat het een zogenoemde lagging (vertraagde) indicator is. Vaak volgt het signaal pas nadat de daling al is ingezet. Wat na het death cross in 2018 volgde was inderdaad een lange periode van dalende koersen.

Ook na de korte bullmarkt in 2019 zien we een death cross. Dit keer bleek de uitbraak van het coronavirus de redding voor bitcoin. Na de enorme coronacrash in maart 2020 maakte de koers rechtsomkeert en kregen we de legendarishe run die ons uiteindelijk naar een prijs van $65.000 tilde.

Death cross in 2021 werd gevolgd door stijging

Nog een bewijs dat het signaal niet meteen slecht nieuws hoeft te zijn is het death cross in 2021. In plaats van een grote daling volgde juist een nieuwe stijging naar de huidige all-time high van $69.000.

Moraal van het verhaal: Traders moeten niet zomaar enkel op basis van een death cross de handdoek in de ring gooien. Het dient enkel als een van de vele indicatoren en signalen waarmee een inschatting gemaakt kan worden.

Hulp nodig bij het traden? Word Insider en probeer de eerste 30 dagen helemaal gratis uit. Als Insider krijg je toegang tot educatieve content, technische analyses en kan je chatten met de ervaren Crypto Coaches.

Leave a Reply