BitcoinblogExchanges

Timo’s Take: Bitcoin (BTC) voorraad droogt verder op, gaan we naar $100.000?

By 9 mei 2021No Comments

De Bitcoin (BTC) Hodler; een investeerder die zijn of haar bitcoin stevig vasthoudt en hem niet meer loslaat. Ook een bitcoin prijs van dik boven de $50.000 verleidt dit type investeerder niet om de winsten te verzilveren en die felbegeerde Lambo te kopen. Het is dit type investeerder dat nu een probleem veroorzaakt, de voorraad bitcoins op exchanges droogt namelijk op. Wat voor gevolgen kan dit hebben, en is dit iets positiefs?

De voorraad droogt op

Het was onlangs al te lezen in onze tweet; de voorraad droogt op. En dan met name de voorraad van crypto exchange Coinbase. Waar alle exchanges sinds begin 2021 hun voorraad zagen slinken, is het bij Coinbase nu zo erg dat de exchange met dit tempo over 400 dagen geen bitcoins meer over heeft.

Data van Bybt onderschrijft deze observatie. Over de afgelopen 30 dagen (op 7 mei) stroomden er 58.286 bitcoins weg bij de grootste exchanges, waaronder Binance dat 30.787 bitcoins zag wegstromen. In totaal ging dus voor $3,3 miljard aan BTC (waarschijnlijk) de cold wallets in. Merk daarbij ook op dat Coinbase Pro, een handelsplatform dat vaak door grote investeerders wordt gebruikt (denk aan Tesla en MicroStrategy), 36.280 BTC zag wegstromen.

Kortom, de trend is duidelijk. De bitcoins worden opgenomen van de exchanges om deze waarschijnlijk voor de langere termijn vast te houden in een veiligere wallet. En dat heeft een effect aangezien het aanbod op deze exchanges hierdoor afneemt. Welk effect kan dit gaan hebben op de BTC prijs?

Een supply squeeze, wat is dat?

Terwijl de voorraad dus opdroogt, blijft de prijs stijgen. En dat is niet zo gek. Zodra de vraag blijft stijgen, en dat deed ‘ie met grote bedrijven die de afgelopen tijd instapten, maar het aanbod afneemt, stijgt de prijs. Steeds meer mensen willen iets wat steeds minder op de markt aangeboden wordt. Dit noemt men ook wel een supply squeeze, wat eigenlijk hetzelfde is als een short squeeze.

Zo’n squeeze zagen we onlangs nog toen het Gamestop aandeel door het dak ging. Dat aandeel steeg enorm hard doordat short sellers hun positie weer in moesten nemen door de stijgende prijs. Dit leidde destijds tot een toename in vraag van het Gamestop aandeel. Maar de leden van de WallStreetBets community hielden hun aandelen stevig vast waardoor de prijs als een raket omhoog ging.

Kan zoiets ook met bitcoin gebeuren? Niemand weet het natuurlijk zeker. Maar wanneer we naar de feiten kijken dan kunnen we niets anders concluderen dan dat de voorraad op de exchanges afneemt. Vergeet ook niet het model van de bekende analist PlanB. Zijn model verwacht een prijs van meer dan $100.000 dit jaar. Dit ligt tevens in lijn met wat verschillende deskundigen zeggen met betrekking tot de opdrogende voorraad. Dat investeerders zoals grote bedrijven nog steeds willen instappen, ondanks de historisch hoge prijs, is dan ook niet zo gek.

Leave a Reply