blog

Tijd voor bitcoin om goud, S&P500, Dow Jones en AEX los te laten

By 28 september 2020No Comments

Marktanalist Willy Woo is van mening dat de marktbeweging van bitcoin binnenkort niet meer zal correleren met die van traditionele markten, zoals tot nu toe het geval was.

Meerjarig, opwaarts patroon

Woo onderbouwt zijn conclusie met gegevens van Glassnode op Twitter. Hij illustreert hiermee een duidelijke meerjarig, opwaartse trend van bitcoin-acceptatie.

Volgens hem maakt dit deel uit van een groeiend aantal bewijzen dat bitcoin nu functioneert als een langetermijnopslag van waarde voor een steeds grotere groep HODLers. Dit, zegt hij, zal meer invloed uitoefenen op de bitcoin-prijs dan hedge fondsen en whales, wat de prestaties van bitcoin effectief zal ontkoppelen van de S&P 500.

Waarom zegt Woo dit?

Er is een significante correlatie tussen bewegingen in de aandelen- en bitcoin koers. Dit heeft geleid dat macro-economische factoren zoals rentetarieven, werkloosheid en inflatie ontzettend veel invloed hebben op de bitcoin koers. En in het verlengde daarvan de hele cryptomarkt.

In de grafiek hieronder zie je de bitcoin koers in het blauw, en de rode lijn is de indexwaarde van de S&P500. Het rode berglandschap daaronder laat de correlatie zien. Als die boven het midden uitkomt, dan is de correlatie hoog en stijgen en dalen de twee koersen praktisch gelijktijdig.

Alleen al op het blote oog kun je concluderen dat de afgelopen vijf jaar de koersen hevig gecorreleerd zijn.

bitcoin correlatie

Maar niet elke analist is het er over eens dat er een verband is. De oprichter van Heisenberg Capital, Max Keizer, is van mening dat bitcoin omgekeerd evenredig is met de USD, niet met de aandelenmarkt. Hij denkt dat het verband tussen de aandelenmarkt en bitcoin volledige willekeur is.

Voorspelling Woo

Volgens Woo nadert bitcoin een punt in zijn levenscyclus waar ‘interne adoptie’ een grotere invloed uitoefent op marktbewegingen dan investeringen uit externe bronnen. Hij legde uit wat interne adoptie betekent:

‘Het is de acceptatie van de organische groei op lange termijn van HODLers. In tegenstelling tot hedgefondsen en whales die kapitaal in en uit BTC verplaatsen tijdens het verhandelen en afdekken van posities.’

Doordat traditionele beleggers bitcoin als hedge zien, is er een onbedoeld gevolg van correlatie. Volgens Woo is de grens voor gebruikersacceptatie van bitcoin echter al overschreden. Dit, zegt hij, vermindert effectief het belang van institutionele investeringen als een fundamentele aanjager van de prijs van bitcoin.

Leave a Reply