blog

Technische analyse: waarom is bitcoin 9% gedaald?

By 3 december 2019No Comments

Black Friday en Cyber Monday zijn weer voorbij, en bitcoin is on sale! In het afgelopen weekend is de koers met maar liefst negen procent gedaald. Waar ligt dat aan? En wat kunnen we van komende week verwachten?

Bitcoin koers kwam niet uit de trendlijn

De euforie van een met veertig procent stijgende bitcoin lijkt nu lang geleden. Sinds die dag bevindt bitcoin zich in een dalende trend, op de grafiek aangegeven met de blauwe trendlijn. De koers deed meerdere pogingen om de trendlijn te doorbreken, maar zonder resultaat.

Afgelopen vrijdag leek het even alsof de koers uit de trendlijn is gebroken. Maar het mocht niet baten, de koers zakte weer terug naar de oranje ondersteuningszone.

Bitcoin op een belangrijk punt

Kijken we naar de wat langere termijn, dan bevindt bitcoin zich nu op een cruciaal punt. Vanaf mei is 6.600 euro een belangrijke ondersteuning voor bitcoin. Tot nu toe is de koers nog nauwelijks onder deze ondersteuning gekomen. Het kan goed zijn dat deze zone een bodem vormt voor de koers van bitcoin.

Nog steeds in een dalend kanaal

En nu we toch bezig zijn met lijntjes, op dagniveau beweegt de koers zich nog altijd tussen deze twee lijnen. Twee evenwijdig lopende lijnen noem je ook wel een kanaal. Het is bitcoin vanaf juni al niet gelukt om uit dit kanaal te breken.

Na de bodem van vorige week maandag was de koers op weg naar de bovenkant van het kanaal, maar nu zakt bitcoin weer weg.

Ziet het er slecht uit voor de lange termijn?

Op lange termijn zien we iets bijzonders wat negatief kan zijn voor de koers. Op de grafiek hieronder zie je de bitcoin koers van 2016 tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt een maand voor.

Op de grafiek onder de bitcoin koers toont de MACD-indicator een bearish cross. De blauwe lijn duikt onder de oranje lijn, en op het histogram zie je een klein rood balkje verschijnen. Blijft de koers deze maand zakken? Dan kunnen de komende maanden ook wel eens negatief uitpakken.

Maar de maand is nog maar net begonnen, dus het is nog allemaal onder voorbehoud. Stel dat de koers in december een flinke sprong omhoog maakt, dan is de MACD weer positief.

Het blijft in ieder geval spannend om in de gaten te houden!

Wat verwachten we van de koers van bitcoin?

De blauwe trendlijn die we aan het begin van onze analyse bespraken blijft hardnekkig. Tegelijkertijd lukt het bitcoin maar niet om uit het kanaal te breken. Daar komen onze scenario’s voor deze week dan ook vandaan.

Bullish
Stijgt bitcoin eindelijk boven de blauwe trendlijn? Dan richten we het vizier weer op de bovenkant van het kanaal, rond de 7.600 euro.

Bearish
Maar blijft bitcoin dalen, dan zoekt de koers de onderkant van het kanaal op. In dat geval vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning op 6.000 euro.

Leave a Reply