blog

Meer dan 11,5 miljoen bitcoins ‘slapen’ ondanks prijsstijging van 85%

By 3 december 2019No Comments

Het afgelopen jaar zijn 11,58 miljoen bitcoins niet verzonden, verkocht en verplaatst. Dat blijkt uit een analyse van Rhythm, hij onderzocht alle actieve bitcoin ontvangstadressen. Hij benadrukt dat dit bijzonder is, zeker omdat de koers van bitcoin met 85% gestegen is in dezelfde periode.

Rhytm geeft dat weer in de grafiek hieronder. De rode lijn staat voor het aantal bitcoins die vast staan.

Waarom gebeurt er niks met die bitcoins?

Maar als de prijs het afgelopen jaar met 85% is gestegen, waarom worden die coins dan niet verkocht of verhandeld? Wordt de prijs gewoon genegeerd? Daar zijn de meningen over verdeeld. Niet gek, want die 11,58 miljoen bitcoins zijn ook verspreid over duizenden, zo niet miljoenen wallets.

Verloren munten

Volgens veel schattingen zijn meer dan 3 miljoen bitcoins voor altijd verloren. Dat komt omdat mensen hun private keys kwijt zijn geraakt of gewoon zijn vergeten. Hierdoor heeft niemand toegang tot deze coins. Ook zijn er bitcoiners die helaas zijn overleden en hun wachtwoorden niet hebben gedeeld met hun naasten.

En 3 miljoen is voor velen zelfs nog optimistisch. Zij denken dat het echte cijfer ook wel 4 miljoen bitcoins kan zijn. Dat is bijna 20% van het totale bitcoin aanbod. Volgens de tools van bitinfocharts.com staan er sinds 1 maart 2015 4 miljoen bitcoins onbewogen op verschillende adressen. Het zou zomaar kunnen dat daar de wachtwoorden van verloren zijn.

Op dit moment zijn er iets meer dan 18 miljoen bitcoins gemined en daarvan zijn 11,5 miljoen bitcoins al een jaar niet aangeraakt, ofwel 64% van alle beschikbare bitcoins zijn al een jaar niet bewogen. In totaal komen er nog 3 miljoen bitcoins bij, totdat er 21 miljoen gemined zijn.

Hoe dan ook, elke verloren coin zorgt er voor dat jouw bitcoins weer een stukje schaarser worden.

HODL voor het leven

Een andere mogelijkheid is dat een groot deel van die 11,5 miljoen bitcoins van HODL’ers zijn. Zij hebben bitcoins maar investeren voor de lange termijn, als ze het al als een investering zien. Er zijn namelijk verschillende redenen om je coins nu niet uit te geven. Hier zitten speculanten tussen, die hopen op een astronomische hoog bedrag aan fiat. Ook zijn er mensen die bitcoin zien als een verzekering tegen economisch slechte tijden. Net als waarom sommige mensen goud achterhouden.

En dan zijn er de bitcoinmaximalisten, die hopen dat bitcoin een globaal geaccepteerde valuta wordt.

Er is een populaire hashtag voor HODL’ers en dat is #stackingsats, ofwel het opstapelen van satoshi’s. Deze is vooral populair onder particuliere bitcoinmaximalisten.

Een deel van die 11,5 miljoen bitcoins behoren ook toe aan exchanges en andere bedrijven, die veel bitcoins als reserve (moeten) aanhouden.

Leave a Reply