blog

Technische analyse: einde van stablecoin bitcoin, prijs van 10.800 dollar mogelijk

By 17 juli 2020No Comments

Het zijn saaie dagen als je de bitcoin koers volgt, soms lijkt de prijs bijna net zo stabiel als Tether (USDT). Maar daar kan binnenkort wel eens verandering in komen. Bitcoin nadert het eind van een driehoek, en dat betekent dat de prijs duizenden dollars kan stijgen of dalen. Dat bespreken we later, eerst even een snelle blik op de totale markt!

Bitcoin verliest terrein

De dominantie van bitcoin is sinds begin juli gezakt van 66 procent naar 63,7 procent. Altcoins zoals Chainlink, Stellar en DeFi-tokens zoals Aave en Synthetix stijgen flink in waarde. Maar omdat bitcoin in deze periode stabiel is gebleven, verliest ’s werelds eerste cryptocurrency terrein op de cryptomarkt. Dat zie je op de grafiek hieronder terug.

Overigens heeft bitcoin met 63 procent nog steeds een flink aandeel op de cryptomarkt, zeker als je bedenkt dat er ruim 5.700 cryptocurrency’s en tokens bestaan.

Bitcoin beweegt in steeds kleinere marge

Al sinds mei beweegt de koers zonder duidelijke trend, maar daar kan binnenkort verandering in komen. De bitcoin prijs bereikt namelijk bijna het einde van een driehoek. Na zo’n lange periode van zijwaartse beweging wordt verwacht dat de koers een grote beweging kan gaan maken.

De driehoek zie je op de grafiek hieronder, elke candle stelt vier uur voor.

Waar moet je dan aan denken bij een grote beweging? Bij zo’n driehoek is het koersdoel even groot als de ‘opening’ van de driehoek aan de linkerkant.

Op de grafiek hieronder zie je dat het doel bij een stijging ongeveer 10.840 dollar is (9.518 euro), en bij een daling ongeveer 7.540 dollar (6.621 euro). We hebben wat uitgezoomd op de grafiek zodat je kan zien dat om een flinke beweging gaat. Elke candle stelt nu een dag voor.

Bollinger bands sinds 2018 niet zo nauw geweest

Om maar een cliché te gebruiken: het is nu stilte voor de storm, en dat merk je ook aan een andere indicator, de Bollinger Bands. Deze zie je op de grafiek hieronder. De grafiek daaronder geeft aan hoe breed de band is van de Bollinger Bands.

De Bollinger Bands is een indicator die de beweeglijkheid van de koers weergeeft. Komen de bovenste en onderste lijnen samen? Dan noem je dat een Bollinger Bands squeeze. Na zo’n squeeze volgt er vaak een grote beweging omhoog of omlaag.

Op beide grafieken zie je dat de bandbreedte sinds november 2018 niet zo nauw is geweest. Op de onderste grafiek zie je dat aan de twee cirkels die de rode lijn aanraken. In november 2018 leidde een Bollinger Bands squeeze tot een daling naar 3.100 dollar (2.700 euro). Wat er nu gaat gebeuren moeilijk te zeggen, de Bollinger Bands geeft namelijk geen informatie over de richting van de koers.

Wat verwachten we van de koers?

Het lijkt er nu echt op dat er de komende dagen echt iets gaat gebeuren. Wat kunnen we dit weekend van bitcoin verwachten? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Breekt bitcoin uit de driehoek, dan is het uiteindelijke koersdoel 10.840 dollar (9.518 euro). Maar daartussenin bevindt zich nog een sterke weerstand, 10.000 dollar (8.777 euro) blijft een harde noot om te kraken. Op de grafiek zie je deze weerstand aan de groene balk.

Bearish
Zakt de koers uit de driehoek, dan is 7.540 dollar (6.621 euro) het uiteindelijke doel. Maar bitcoin is al sinds mei niet onder 8.600 dollar (7.550 euro) geweest, de rode balk op de grafiek. Het kan dus goed zijn dat de koers daar ondersteuning vindt.

Leave a Reply