blog

Technische analyse: Bitcoin maakt zich op voor vuurwerk na lang zijwaarts te bewegen

By 9 juni 2020No Comments

‘It’s too quiet here,’ zeggen ze in oude films, voordat de hoofdrolspeler de schurk tegenkomt en de boel op stelten wordt gezet. Zo voelt het nu ook rondom de bitcoin koers. Al een paar dagen is het opvallend rustig, het kan niet anders dat er een grote beweging aan zit te komen. Kan bitcoin deze keer wel met de 10.000 dollar (8.877 euro) breken?

Al een maand zijwaarts

Hieronder zie je de bitcoin koers, uitgedrukt in dollars. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Hoewel de koers grote bewegingen maakt, beweegt bitcoin al sinds mei zijwaarts, tussen een sterke weerstand en ondersteuning. De ondersteuning ligt op 8.700 dollar (7.723 euro), de onderste rode balk op de grafiek. De koers heeft deze zone meerdere malen aangeraakt.

De weerstand ligt niet heel verrassend op 10.000 dollar (8.877 euro), de bovenste rode balk op de grafiek. Blijkbaar is deze zone nog steeds een sterke psychologische grens voor veel traders.

Strijd om de tienduizend

Dat wordt duidelijker als we uitzoomen op de grafiek. Elke candle stelt nog steeds vier uur voor, maar je kijkt naar de koershistorie van begin 2020 tot en met nu. In februari was 10.000 dollar al een sterke weerstand. En ook nu is 10.000 dollar een zone waar bitcoin moeite mee heeft.

Als het bitcoin deze keer wel lukt om boven deze weerstand uit te breken, dan is dat een erg positief signaal.

Handelsvolume zwakt af

Al vanaf de dip in midden maart bevindt de bitcoin koers zich tussen twee stijgende trendlijnen in. In technische analyse-taal zeg je ook wel dat bitcoin zich in een kanaal beweegt. Dat zie je terug op de grafiek hieronder, elke candle stelt nu een dag voor.

De balkjes onder de grafiek geeft het handelsvolume van bitcoin weer op cryptocurrency beurs Bitstamp.  Het handelsvolume kan je gebruiken als een indicator voor het momentum van de koers.

In de periode van april tot en met midden mei steeg de bitcoin koers, maar ook het handelsvolume. Dit betekent dat er sprake is van een sterke stijgende trend.

Vanaf midden mei begint het handelsvolume af te nemen. Sinsdien stijgt de koers nog steeds, maar omdat het handelsvolume daalt, kan dit betekenen dat het momentum af begint te zwakken.

Ook andere indicatoren laten geen duidelijke richting zien

Je kijkt nog steeds naar dezelfde grafiek, maar dan met twee indicatoren eronder. De MACD en de RSI, beiden geven het momentum weer van de koers.

Wat opvalt is dat zowel de MACD en de RSI geen duidelijke richting geeft. Beide indicatoren zweven in het midden. En dat maakt het lastig om te voorspellen waar de koers heen gaat.

Grote beweging op komst

Maar hoe dan ook lijkt het erop dat er een grote beweging op komst is. De indicator hieronder is de Bollinger Bands indicator.

Eerst even wat uitleg over deze inicator. De Bollinger Bands bestaat uit drie onderdelen:

  • De middenlijn is een Moving Average (MA). In dit geval de 20-dagen MA
  • De bovenkant wijkt twee standaarddeviaties af van de middenlijn
  • De onderkant wijkt twee standaarddeviaties af van de middenlijn

Pfoe, lijkt wel wiskunde dit.

Maar je kan wel belangrijke informatie uit deze indicator halen. Wanneer de lijnen samenkomen noem je dit een Bollinger Band squeeze (op de grafiek aangegeven met de pijltjes). Gebeurt dit, dan kan je een grote koersbeweging verwachten.

De Bollinger Bands zeggen overigens niets over de richting van de uitbraak. Zoals je hierboven ziet kan het beide kanten op gaan. De afgelopen twee keer ging de koers omhoog. Deze keer ook?

Wat gaat de bitcoin koers doen?

Houd de bitcoin koers dus in de gaten, want binnenkort kunnen we vuurwerk verwachten. Maar waar moet je dan aan denken? Zoals altijd schetsen we twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Op de grafiek hieronder hebben we weer ingezoomd op de afgelopen maanden. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Bullish

In het positieve scenario breekt bitcoin eerst met de 10.000 dollar (8.877 euro). Dat is de oranje balk op de grafiek.

Eventueel schiet de prijs daarna direct door naar 10.500 dollar (9.325 euro), dat is de groene balk op de grafiek. Dit is de hoogste prijs van dit jaar, en is een sterke weerstand.

Bearish

Als bitcoin daalt, dan blijft 8.700 dollar (7.724 euro) een krachtige ondersteuning. De afgelopen maand is het bitcoin nog niet gelukt om onder dit niveau te raken.

Leave a Reply