Bitcoinblog

Deze institutionele indicator is bearish voor de bitcoin koers

By 9 juni 2020No Comments

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant)

De koers zit sinds de crash van 12 maart in een enorme uptrend, maar is opnieuw afgewezen bij de $10.500-weerstand. Hieronder bespreek ik hoe we kunnen zien dat de grote marktspelers zich hebben gepositioneerd in anticipatie van een potentiële verdere koersdaling.

– Advertentie –

In figuur 1 zie je in het bovenste blok de koers van bitcoin en het blok daaronder zien we de commitment of traders (COT) indicator. Deze indicator vertelt of de trader-groep netto short zit of long in hun langere termijn posities. Boven de 0 is netto long, onder de 0 is netto short.

deze_institutionele_indicator_is_bearish_voor_de_koers_van_bitcoin_btc_grafiekFiguur 1: COT-indicator laat zien dat de institutionele traders netto meer short-positie hebben ingenomen sinds de laatste afwijzing bij $10.500.

Er zijn drie trader-groepen: 

  • Retail – kleinere traders met kleine posities
  • Professionele traders – traders met grotere posities
  • Instituten – hedgefondsen, grote instituten en vermogensbeheerders met grote posities

In het bovenste blok zien we dat er een grote weerstand zit bij de $10.500 waar de koers ook vorige week voor een derde keer is afgewezen, zie de drie rode pijlen.

In het blok daaronder is te zien, bij de verticale rode lijnen, dat voor en tijdens elke afwijzing bij de $10.500 de institutionele traders hun short-positie vergrootten en dat de koers daarna (verder) corrigeerde. We zien dat nu opnieuw. De koers is afgewezen bij de $10.500 en de institutionele traders hebben hun shortposities vergroot. Wat dit meer kracht bij zet is wat de kleinere trade-groepen doen.

De kleine traders zijn namelijk meer long gegaan. En we weten dat de meerderheid en het “dumb money” het juist vaak bij het verkeerde eind heeft. 

Dit duidt er wellicht op dat we de komende tijd een correctie kunnen verwachten. $10.500 is namelijk een sterke weerstand en de grote partijen positioneren zich op een koersdaling. Daarbij is sterke support te vinden op $8.100, $7.700 en $6.800.

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al jaren bezig om het grote publiek te informeren over het investeren en handelen in cryptocurrencies door middel van workshops, webinars en online video cursussen. De nieuwste cursus is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om een succesvolle trader te kunnen worden!

– Advertentie –

Leave a Reply